Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

 

Vakvezető kutya

 

A vakvezető kutya a látássérült ember számára olyan lehetőség, amely által újra kinyílik a világ.Vele megszűnik az állandó rettegés a váratlan helyzetektől, akadályoktól. Egy jól képzett kutya a világ bármely pontján biztonságossá teszi a vak ember által eltervezett útvonalat.
Általa új kapcsolatok, barátságok szövődnek, igazi társ minden helyzetben.

 

Vakvezető kutya

 

A vakvezető kutya kiképzése - röviden

A kiképzés célja – leegyszerûsítve – hogy a kutya megtanulja a térbeli kiterjedésû akadályok észlelését, jelzését, illetve kikerülését.

Ennek érdekében bizony a veleszületett ösztöneinek egy részét el kell fojtania (pl.: vadászat). A kiképzés elsô fázisában a négylábú megtanul elöl haladni – húzni --, valamint, hogy mozgásában az ember és kutya együttes szélességével és magasságával kalkuláljon. Ezt kétféleképpen sajátíthatja el: úgynevezett tankocsival, vagy közvetlenül a kiképzô segítségével. Elôbbit már csak egy-két iskolán használják – rendkívül elavult kiképzési segédeszköz. Egy meglehetôsen súlyos – a páros együtt kiterjedését imitáló – guruló vasszerkezetben hám segítségével befogják a kutyát, és addig tolják a fenekére, vagy húzzák elôröl, amíg a tanonc vezényszóra el nem indul. Ezután jön csak a java! Ha a kutya lelép a járdáról, rázúdul a vasszerkezet, ha fellépve ugyanerre nagyot ütközik a keret. A modern humánus iskolákban, sokat sétálunk, még növendék négylábú tanulókkal városi forgalomban, és mindig megállva az elôbb említett akadályoknál a bevésôdésig gyakorolják, negatív élmény nélkül ezt. Ha a vakvezetô palánta már megfelelôen húz, és egyenes vonalban közlekedve kitér az elôtte álló akadályok elôl, megáll a le- és fellépôknél, következhet az irányok tanítása. Itt sem rángatjuk jobbra-balra a kutyát, hanem a megfelelô vezényszót ismételgetve egyszerûen nem engedjük a rossz irányba elindulni. Ha a jó irányba fordul – nagyon megdicsérjük!

Buszra való felszállásnál a négylábú megy elöl és megkeresi a legközelebbi üres ülôhelyet, viszont leszállásnál elkerülendô, hogy a látássérültet netán maga után rántsa – a gazdi megy elöl, társa csak vezényszóra követheti! A keresések tartoznak a kutya által legkedveltebb feladatok közé, hisz ezeket a gyakorlatokat jutalomfalattal honorálják. Keresniük kell: zebrát, ajtót, nyomógombos jelzôlámpát, liftet, lépcsôt, postaládát, padot, megállót jelzô táblát.

A PIROS JELZÉST viszont NEM tanítják, és – a közhiedelemmel ellentétben – nem ezért, mert színvak, hanem egyszerûen nagyon veszélyes lenne, hisz a kanyarodó forgalommal sokszor együtt kap zöldet a gyalogos. Segítsünk hát látássérült társainknak, de soha ne a kutya felöli oldalon tegyük ezt! Átkelésnél csak szóljunk, ha szabad indulnia, legfeljebb kérjük meg, hogy ô karoljon belénk, s ne taszigáljuk magunk elôtt ôket!

A kiképzés vége felé az úgynevezett „magas akadályok” tanítása következik. Fejmagasságú léceket is kell jelezni négylábú társunknak, és ez igazán nagy körültekintést igényel tôle, hiszen látószögén kívül esik, és ô különben is simán átfér alatta. Bizony igencsak meglepôdik, mikor kiképzôje által levert léc az orra elôtt landol. Legközelebb már felfelé is tekinget. Egy jól összeszokott páros még útfelbontás és egyéb veszély ellenére is biztonságosan közlekedik a nagyvárosokban.

Így a látássérült emberek visszakapják elveszett szabadságukat, hiszen ôk tudják, hova akarnak menni – társuk megmutatja, hogyan tegyék ezt!

Juhászné Mályi Edit

 

                            Blindenhund Bt

 

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer