Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Lencsék, szemüvegek

 

A cégek egyre szélesebb palettáját kínálják az újabbnál újabb fejlesztésű szemüveglencséknek. 

Egy szemüveglencse az alábbiak összetett kombinációja:
Felületkialakítás vagy más néven lencsedesign: gyakorlatilag a szemprobléma korrekciója. Minden egyes probléma más és más lencsedesign-t igényel, így más az egyfókuszú lencse, a progresszív (multifokális) lencse, a személyre szabott lencse vagy a számítógépes munkavégzéshez készült lencse felületkialakítása.
Alapanyag: a lencse meghatározó összetevője. Az alapanyag kiválasztása hatással van az elkészült szemüveg esztétikusságára (vastagságára), súlyára és ellenállóképességére.
Felületkezelés (réteg): a lencse elülső vagy hátsó (esetleg mindkét) oldalára felvitt réteg. Ez hozzáadott értéket képvisel és lehet anti-reflex (tükröződés-csökkentő), szennyeződés-taszító, páramentesítő, UV és napsugárzás ellen védő réteg stb.

Az egyfókuszú lencsének egy fókuszpontja van, tehát egy meghatározott távolságra ad éles képet. Azoknak ajánljuk, akiknek csak egy (közeli vagy távoli) korrekcióra van szüksége. A „bifocalis” lencse esetén a lencse két fókuszú, a különböző törőerejű lencserészek között vékony vonal látható. A közeli korrekció, olvasó dioptria alul helyezkedik el. Alakja alapján van pajzs- és körbifocalis lencse.  A felső részen általában a távoli korrekció van becsiszolva. A progresszív lencse a bifokális lencse továbbfejlesztett változata: amíg a bifokális lencse két távolságra ad éles képet, addig a progresszív lencse minden távolságra. A progresszív lencséket azoknak ajánljuk, akiknek távoli és közeli korrekcióra is szüksége van, illetve azoknak, akiknek olvasáshoz kell szemüveg. A progresszív lencse előnye, hogy esztétikus, kíméli a szemet és kényelmes, hiszen nem kell cserélgetni a távoli és az olvasószemüveget.

Miután meghatározták a dioptriát és kiválasztottuk szemüvegkeretünket, már csak a szemüveglencse kiválasztása van hátra. Ne kapkodjunk, szánjunk rá kellő időt - sok bosszúságtól, csalódástól kímélhetjük meg magunkat. Első lépésként tisztázni kell, pontosan milyen céllal csináltatjuk a szemüveget és vele szemben milyen elvárásaink vannak. A döntés meghozatalához alaposan tájékozódnunk kell! Nem biztos, hogy a legdrágább, legdivatosabb megoldás lesz számunkra a legideálisabb. Nem szabad általánosítani, nincsenek mindenkire és mindenre vonatkozó általános szabályok. 

Akár évek óta szemüveget visel, akár csak most tudta meg, hogy látáskorrekcióra van szüksége, ha éles, tiszta látást szeretne, a kontaktlencse ideális választás lehet.

A kontaktlencsét nyugodtan viselheti egész nap, míg kontaktlencse-szakembere másként nem rendeli. Vagy akár szemüvegével váltásban is hordhatja őket. A kontaktlencsék legnagyobb előnye, hogy minden életstílushoz tökéletesen alkalmazhatók. A kontaktlencsék behelyezése és eltávolítása nagyon gyors és egyszerű. A kontaktlencse-szakember megtanítja a megfelelő módszert, és  egy kis gyakorlás után a kontaktlencsék kezelése természetessé válik.

A kontaktlencséknek alapvetően két fajtája van: lehetnek kemények vagy lágyak. A kemény lencsék hosszabb múltra tekinthetnek vissza. Az anyaguk polimetil metakrilát, ugyanaz, mint amiből a repülőgépek ablakai is készülnek.

Bizonyos típusú szemhiba esetén csak a kemény kontaktlencse alkalmazható. Körülbelül egy hónapba kerül, míg megszokjuk, később azonban talán kevesebb gond van vele, mint a lágy lencsékkel. Ma a kemény kontaktlencsét viselők aránya csupán tíz százalék.

A lágy kontaktlencséknek több fajtája is létezik, amelyek az élettartam és a viselési idő tekintetében térnek el egymástól. Az élettartam azt jelenti, hogy a kibontástól kezdve meddig használható a lencse.

Ma már olyan is van, amelyet egy nap után el kell dobni. Ennek előnye, hogy nem kell a tárolásával, tisztán tartásával törődni. Minden alkalommal új csomagot bonthatunk, és biztosak lehetünk abban, hogy steril lencsét teszünk a szemünkre. Ha csak egyszer-egyszer szeretnénk lecserélni a szemüveget, akkor jó megoldás lehet az egynapos lencse. Vannak aztán hosszabb élettartamú, két hétig vagy akár egy teljes hónapig is használható lencsék.

Azt, hogy 24 órából mennyit lehet a szemünkön a lencse, a viselési idő határozza meg. A gyengébb minőségűeket nyolc óra után tanácsos kivenni. Az újabb típusok között azonban olyan is akad, amelyet korlátlan ideig, akár éjszaka is viselhető. Ennek nem biztos, hogy sok értelme van, kissé olyan, mintha ruhában-cipőben mennénk aludni. Persze egy-egy különleges helyzetben, például nyaraláskor hasznos is lehet, hogy akár egy héten keresztül, éjjel-nappal is viselhetjük a lencsét anélkül, hogy külön foglalkozni kellene vele.

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer