Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Implantátumok

 

Cochleáris implantáció

Ilyen implantált, azaz beültetett készüléket mindenfajta hallássérülésnél alkalmaznak. Ezek a rendszerek két részből állnak. Van egy, a koponyacsontba és/vagy a fülbe operált részük (belső egység), amihez kívülről csatlakozik egy mikrofon és a jelátalakító rendszer (külső egység). A hallás csak akkor biztosított, ha a felhasználó viseli a külső egységet.

Az implantátum alternatívát jelent ott, ahol a hagyományos hallásjavító eszközökkel (nagy teljesítményű hallókészülék) nem lehet jó eredményt elérni a hallás- és beszédfejlesztés során. Azoknak a hallássérülteknek ajánlott, akik nem rendelkeznek a beszéd hallása szempontjából jól hasznosítható hallásmaradvánnyal. Abban az esetben javasolt, ha az adott személy mindkét oldalon 75-80 Db, vagy annál nagyobb hallásveszteséggel rendelkezik. Feltétele, hogy a halláskárosodás oka a szőrsejtek hiánya, vagy azok nem megfelelő működése legyen, illetve a hallóidegnek épnek kell lennie. A készülék áthidalja a csiga nem működő részét, és a hangjeleket a hallóideg azonnal továbbítja az agyhoz. Éppen ezért elhanyagolható a halláskárosodás mértéke. A műtét előtt a beteg alapos kivizsgáláson esik át, beleértve a hallásvizsgálatot és egyéb orvosi, pszichológiai vizsgálatot is. Ezek ismeretében döntenek a szakemberek, hogy megoldást jelent-e az implantáció. A műtétet követően intenzív auditív-verbális fejlesztés következik, amely minden érintett szoros együttműködését igényli. A műtét s az azt követő komplex fejlesztés jó eredményeket hozhat a hallás- és beszédfejlődés területén.


A CI előnyei, amelyről az implantátummal rendelkező személyek számoltak be:

 • jobban hall cochleáris implantátummal, mint hallókészülékkel;
 • hallja azokat a hangokat, amelyeket a cochleáris implantátum beültetése előtt nem hallott;
 • képesek telefonálni;
 • könnyedén hallgatnak zenét (cochlear.com).


A cochleáris implantátum hátrányai:

 • ha a műtét a kritikus időszak (8-10 életév) után történik meg, akkor csak a fizikai hallás visszaállítása lehetséges;
 • a teljes narkózis kockázata és az implantátum kilökődése, mivel az elektródát közvetlen az arcideg mellett vezetik el, ezért fenn áll az arcbénulás vagy az ízérzékelés elvesztésének kockázata;
 • egyensúly érzékelési problémák és allergia az alkalmazott anyagok valamelyikére (cochlear.com).

Kisgyermek esetében az időben történő beültetés segít abban, hogy a kisgyermek megtanuljon beszélni és halló társaival együtt kezdhesse az óvodát, az iskolát. A vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy az implantátum beültetése hároméves kor előtt a legideálisabb. Ehhez viszont mindenképpen szükséges van arra, hogy az újszülöttekről minél előbb kiderüljön, sérült-e a hallásuk. Ezt a célt is szolgálja, hogy egy ideje már minden újszülöttosztályon kötelező az objektív hallásszűrés. 

 

Csontvezetéses implantátum

A csontvezetéses implantátum olyan orvosi eszköz, amely a hangokat a csont közvetítésével egyenesen a belső fülbe továbbítja, ezzel gyakorlatilag áthidalva a külső és középfület. A csontvezetéses rendszer egy kisméretű titánimplantátumból, egy illesztési felületből és egy beszédprocesszorból áll. A hang rezgés formájában jut el a beszédprocesszorból az implantátumba, majd a csont közvetítéséve a belső fülbe.

A csontvezetéses implantátum azoknak jelenthet megoldást, akik:

 • vezetéses halláscsökkenéssel élnek
 • egyik fülükre nem hallanak (SSD) – egyoldali siketség
 • kevert típusú halláscsökkenéssel élnek.

A csontvezetéses implantátumok előnyeit több tanulmány is bizonyította.

A külső és középfül problémája esetén segíthetnek a jobb hallásban zajos környezet esetén, és lehetővé teszik a hangok irányának meghatározását. A jobb beszédértésen túl olyan természetes hanghatást élvezhet a csontvezetésnek köszönhetően, amelyben kevesebb a torzítás és a visszacsatolás a hagyományos hallókészülékekkel összehasonlítva.1-5 Kényelmesebb érzés, hogy a hallójárat szabadon marad, és csökkenhetnek a krónikus középfülgyulladás vagy allergia okozta esetleges problémák.

Ha egyik fülére egyáltalán nem hall, a csontvezetéses implantátum a nem halló oldali hangokat a koponyacsont közvetítésével a halló oldali, működőképes belső fülbe továbbítja. Ezzel a hangátirányítással 360 fokos hangérzékelő képesség alakítható ki.
 

A kipróbáláshoz nincs szükség műtétre. A rendszer egy tesztpánttal vagy a pántra helyezett beszédprocesszorral próbálható ki. Így közvetlen módszerrel kipróbálhatja, hogy milyen a rendszer – minden műtét nélkül.
 

Elektroakusztikus implantátum

Az elektroakusztikus implantátumrendszereket a magas frekvenciákat érintő halláscsökkenéssel élők számára fejlesztették ki. Ezeknek a frekvenciáknak az érzékelése elengedhetetlen a beszédértés és a sikeres kommunikáció szempontjából. A magas frekvenciákat érintő hallásproblémával élők számára a hallókészülékek önmagukban nem teszik lehetővé a magas hangok meghallását.

Működésük során elektromos és akusztikus közvetítés történik. Az elektromos közvetítés során a külső beszédprocesszor érzékeli, és digitális jellé alakítja a hangot. A beszédprocesszor a magas frekvenciájú jelet az implantátumba továbbítja. Az implantátum a magas frekvenciájú jelet elektromos energiává alakítja, és a cochlea belsejébe helyezett elektródasorra küldi. A hallóideg elektronikus és akusztikus stimulusokra adott válasza továbbítódik az agyba, ahol egy érzékelt hanggá áll össze. Az akusztikus közvetítés során a külső beszédprocesszor alacsony frekvenciájú jeleket küld az akusztikai egységbe. Az akusztikai egység felerősíti az alacsony frekvenciájú hangokat, és azokat a normál hangvezető rendszeren keresztül továbbítja. A felerősített hangok aktiválják a hallóidegeket. A hallóideg elektronikus és akusztikus stimulusokra adott válasza továbbítódik az agyba, ahol egy érzékelt hanggá áll össze.

E hibrid rendszer előnyei:

 • jobb beszédértés csendes és zajos környezetben
 • nagyobb zenei élmény
 • mindemellett a felhasználók jobban észlelték a környezeti hangokat a fontos jelzésektől (riasztó, csengő, közeledő jármű) a lágy természeti hangokig (eső, madárcsiripelés, kutyaugatás).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer