Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Beszélő eszközök

 

A valamennyire is önálló életet élő látássérültek mindennapjait jelentős mértékben megkönnyíthetik a hanggal kommunikáló eszközök. Az utóbbi években valóságos robbanás játszódott le ezen a piacon is. Míg tizenöt éve a vak ember az óra üvegét felhajtva, ujjaival a mutatókat tapogatva állapította meg, mennyi az idő, ma a beszélő órát úgy állítja be, ahogyan csak akarja.

Leginkább a különböző magyarul beszélő termékeket keresik a vevők. Azok a látók, akik először fordulnak meg a forgalmazó boltban gyakran csodálkoznak, hogy ilyen is van: beszélő vérnyomásmérő, vércukormérő, zsebóra, SzeTi-személyi titkár, valamint egy univerzális eszköz, a beszélő, feliratozó-cimkéző toll.

A címkézővel leginkább cd-ket, kazettákat szoktak az eszközzel együtt kapható cimkékkel ellátni. A felragasztáskor a látássérült bemondja a mikrofonba, hogy mi van a cd-n, és később, amikor a polcon ki szeretné keresni ezt a lemezt, csak odatartja a leolvasót a cimkéhez és a gép bemondja, hogy éppen melyik cd-ről van szó. Persze, bármi más is feliratozható ilyen módon. 

Egy színfelismerő készülék megmondja, hogy a látássérült milyen ruhát vett ki épp a szekrényből. 

A személyi titkár (SzeTi) célja, hogy a látássérültek mindennapi életét, időbeosztását, munkavégzését, tanulását segítse óra funkciókkal, gyors üzenetek rögzítésével (diktafon), naptár bejegyzésekbe (napi, heti, éves eseményekhez) felmondott szövegnek a beállított időben történő lejátszásával (születésnapok, házassági évfordulók, találkozók stb.), naponta, hetente, havonta ismétlődő feladatokra való figyelmeztetéssel (villany, gázóra leolvasás), listákkal (bevásárláshoz, utazáshoz menetrendek stb.). Mindezt hang és szöveg üzenetekkel, magyarul végzi.

A mindennapokban segítséget nyújthat a beszélő lázmérő, vérnyomásmérő, vércukorszintmérő, karóra, ébresztőóra. A beszélő mérőeszközök abban különböznek a normál eszközöktől, hogy ezek a kijelzőn történő megjelenítés mellett emberi hangon magyarul be is mondják a mért értékeket. Ezen beszélő eszközök sajnos sokszor angolul, vagy németül beszélnek, de nem egy magyar nyelven is megtalálható.

Létezik magyarul beszélő számológép, óra, ébresztő és dátum funkcióval. Ez a készülék nem csak az alap matematikai funkciókat tudja, hanem képes bonyolultabb műveleteket is végrehajtani. A számológép mindent gombnyomásra bemond magyarul, a tizedes jegyek számát is be lehet állítani. Fülhallgató csatlakoztatása is lehetséges. 

A magyarul beszélő konyhai mérleg segítségével a látássérültnek nem kell attól tartania, hogy nem tudja megmérni pl. a süteménykészítéshez szükséges adagot vagy bármi mást. Abban is segíti, hogy az üveglapra helyezett edény súlyát is leszámítja, így olyan edényt tesz rá, amilyen éppen akar.

A látássérült emberek számára sok nehézséggel jár a mobiltelefon használata. Ezen könnyítenek azok a beszélő alkalmazások, melyek a látássérültek mobilhasználatának könnyítését célozzák. Az iPhone készülékekbe gyárilag telepített beszélő alkalmazás a Voice Over, amely már tartalmazza a magyar hangot is. Ezt bekapcsolva az iPhone kezelése eltér az addig megszokottól. Azaz ha az ujjunkat húzzuk a felületen mindig felolvassa az éppen alatta lévő ikon nevét és a képernyőre történő két koppintással lehet azt aktiválni. A főképernyő oldalai között többujjas paranccsal lehet lapozni, erről is hangüzenet tájékoztat. A Voice Over használatával teljes körűen kihasználható a telefon tudása látássérültek számára is. Azon kívül, hogy a névjegyzéket, az SMS-t, az e-maileket felolvastathatják, segítségével az Internetet is tudják használni, továbbá – kevés kivétellel – minden feltelepített alkalmazást fel tudnak olvastatni. Az Android operációs rendszerrel kapható telefonok közül azok, amelyek már legalább Android 4.1 verzióval ellátott készülékek, már rendelkeznek gyárilag telepített beszélő alkalmazással. Ennek neve TalkBack és a Play Áruházból le lehet tölteni hozzá a magyar Google szövegfelolvasót, vagyis a magyar hangot. A TalkBack bekapcsolása után a készülék használata az iPhone-hoz hasonlóan változik meg.

Szinte mindenki volt már olyan kellemetlen helyzetben, amikor a pénztárnál derült ki, hogy otthon felejtette a pénztárcáját, vagy amikor utazás közben azon aggódott, hogy égve maradt-e a villany, vagy elzárta-e a gázt. A bejárati ajtónál elhelyezett jelzőtorony minden fontos dologra figyelmezteti a látássérültet. Csak felmondja a rendszeresen elfelejtett dolgokat, és távozáskor az eszköz automatikusan visszamondja a figyelmeztetéseket.

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer