Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Háztartási eszközök

 

A látássérültek számára készült konyhai eszközök szintén megkönnyítik a látássérültek mindennapjait – tojás-szétválasztó, hagyma-fésű és tésztafőző edények, stb. - ezek a látó vevők által is keresett, hasznos dolgok. 

A háztartásban használt eszközök közül kevés olyan van, ami kizárólag speciálisan vakok számára készült. Általában a háztartási eszközök legtöbbjének használatát a látássérült ember is meg tudja tanulni, legfeljebb módosított technikákat, jelöléseket kell alkalmaznia. Pl. a tűzhely gombján a fokozatokat be kell jelölnie. Ezért az alábbiakban felsorolt néhány speciális eszközök mellett léteznek a leggyakrabban használt, a gyakorlatban már bevált, mindenki által ismert tárgyak, amelyek könnyebbé tehetik a mindennapos tevékenységek elvégzését.

A folyadékszintjelző egyszerű, gombelemmel működő készülék, amelyet a pohár, edény szélére illeszthetünk. Amikor a folyadékszint az érzékelővillákat eléri, sípoló hangjelzést ad. Hideg vagy meleg folyadék öntésekor alkalmazzuk a folyadék szintjének jelzésére.

A mérőedények különféle méretű műanyag mércék, amelyek megkönnyítik a szükséges mennyiségek kimérését. A főzésnél használt nyersanyagok pontos adagolását segítik.

A tejőr mázas kerámiából, porcelánból vagy rozsdamentes acélból készült lapocska, amelyet az edény aljára helyezünk. Forráskor a folyadék mozgása következtében az edény aljához verődve zörgő hangot ad. Folyadékok felforralásakor használjuk.

A mérőszalag olyan speciális eszköz, amelynek széle centiméterenként tapinthatóan jelölt. A mérőszalagot méretéhez illően bármilyen hosszúság mérésére alkalmazhatjuk.

Az önbefűző varrótűt, tűbefűzőt, biztonsági biztosítótűt, gumibehúzót  mindenfajta otthoni kézzel történő varrásra, illetve ruhák javítására használjuk. A speciális varrótű fején a lyukat két egymással szemben álló horog képzi, amely közé bepattintható a cérna. A tűbefűző, biztosítótű, gumibehúzó az átlagos háztartásnak is kellékei. A tompa végű műanyag tű a cérna befűzésének elvét segít megérteni és gyakorolni. Ritka szövésű textílián, előre kilyukasztott papíron a varrást is lehet vele gyakorolni. 

A gyógyszer adagoló a különböző gyógyszerek fajtánként, naponként, illetve napszakonként elkülönített tárolására szolgáló műanyag szekrényke. A fiókokat a már említett jelölésekkel házilag elláthatjuk, a gyógyszer adagoló már Braille-felirattal vásárolható meg. A gyógyszerek napi adagjának, illetve a különböző készítmények megkülönböztetésére és elkülönítésére, beosztására használjuk.

Az aláíró sablon fémből vagy műanyagból készült, közepén kis ablakkal ellátott, tárcában elférő eszköz. Hivatalos helyeken elvárás az önálló aláírás. Ez az eszköz segíti az írás közbeni sortartást és az aláírás pozicionálását. Hitelkártya méretű, közepén 1,5×5 cm-es ablakkal.

A látássérültek nemzetközi jelvénye fémből vagy műanyagból, esetleg textilből készült jelvény. A látó emberek számára ez a figyelemfelhívó jelkép jelzi a látássérülés tényét. Alkalmazás: ruhák mellrészén vagy ujján helyezzük el.

Az elektronikus beszélő eszközök célzottan látássérültek számára készült eszközök, amelyek hangbemondással segítik a vak ember számára a kijelzőn megjelenő értékek leolvasását.

A kulcstartós óra, és a  számológép A beszélő karórához hasonló módon német és angol nyelven közlik a kívánt adatokat. A kulcstartó többfunkciós eszköz, mert időmérésre és kulcstartónak is használható. A számológép alapműveletek végzésre szolgál matematikaórán, illetve házi feladat készítése során.

A beszélő konyhamérleg, személymérleg Az előző eszközökhöz hasonlóan számmal és magyar nyelvű bemondással is jelzi a mért eredményeket. Konyhai műveletekhez szükséges nyersanyagok kimérésére, lemérésére, illetve a testsúly meghatározására használjuk. Méretében nincs eltérés a szokásosan használt eszközök méretéhez képest.

A vak ember használta társasjátékok a látó emberek által ismert játékok adaptációi, hiszen a látássérültek nem feltétlenül csupán egymás között játszanak. A játékoknak élvezhetőnek és játszhatónak kell lenniük a látók számára is. Így átélhetik az együtt játszás örömét látók és nem látók egyaránt. Vannak kifejezetten látássérültek részére készült játékok, de minimális átalakítással a legtöbb játék a vak ember számára is használhatóvá válik. Pl. a kártyalapokon alkalmazott Braille-felirattal lehetővé tehetjük a közös játékot. A hagyományos társasjáték látássérültek számára átdolgozott változatában a bábuk kis mélyedésekben állnak, a kiindulási pontot, a haladási irányt tapintható felületek jelzik. A bábuk feje tapintással és színek szerint is megkülönböztethető. A dobókocka pontszámai kitapinthatók (homorú vagy domború). Alkalmazás: szabadidő eltöltésére, közös játék alkalmával.

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer