Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Telefon kiegészítők

 

Kevesen tudják, hogy a telefon feltalálója, Alexander Graham Bell élete tekintélyes részében a siketek és nagyothallók életét megkönnyítő eszközökön dolgozott. Kifejlesztett például egy „visible speech" (látható beszéd) nevű fonetikai rendszert, amely a siketek hangzóbeszédre tanításában játszott fontos szerepet. Anyja és felesége is hallássérült volt, számukra hallásjavító készülékekkel kísérletezett, ám a sors iróniája, hogy a telefon feltalálásához vezető felismerésekhez jutott el így, ami több mint száz éves szakadékot eredményezett a halló és nem halló emberek kommunikációjában.

A siket embereknek többféle lehetőségük kínálkozik arra, hogy önállóan is használják telefonvonalukat. Mintegy segédeszközként telefaxot csatlakoztathatnak rá, és így sikeresen kommunikálhatnak ismerôseikkel és idegenekkel egyaránt. Ennek feltétele, hogy mindkét fél rendelkezzen telefax-szal. Sajnos a legtöbb fax-készülék viszonylag drága, így hazánkban igen kevés siket embernek van a tulajdonában. Bizonyos számítógépek modemmel kiegészítve képesek telefax-szal kölcsönösen kommunikálni. Léteznek még szövegíró telefonok, ezek olyan elektronikus készülékek, melyek vizuális és/vagy nyomtatott kommunikációt tesznek lehetôvé telefonvonalon keresztül. Ezeket sajnos még nem forgalmazzák Magyarországon.

Emiatt a siket emberek jelentős része a hangos telefont segítő személy közreműködésével, vagy tolmács útján használja. Ebben az esetben a közvetítő személynek fel kell hívni a beszélgető partner figyelmét arra, hogy siket személy nevében beszél, tehát szükség szerint időközönként meg kell szakítania a beszélgetést, hogy tovább adja az információt. Van példa néhány olyan módszerre és eszközre, melyek segítségével a siket emberek is igénybe vehetik a telefont.

A villogólámpák vizuális jelzők, amelyek telefonhoz csatlakoztatva villognak, amikor a csengô szól, így téve lehetővé, hogy a siket személy halló segítőt hívjon.

Telefonhívás jelző vezeték nélküli villogó esetén az adót csatlakoztassuk a telefon csatlakozó doboz és a telefon közé. A készüléken általában a LINE IN csatlakozóba kell a vonalat, a LINE OUT-ba a telefonkészüléket csatlakoztatni A jelzőt helyezzük el kötöttség nélkül, bárhová a házban, vagy műhelyben, vagy akár a kertben is. Egy különösen erős villogó fénnyel, vagy hangjelzéssel jelzi a telefonhívást. Most már biztosak lehetünk abban, hogy nem mulasztunk el egyetlen fontos telefonhívást sem.

A vezetékes telefon pótcsengő feltűnő hangot és fényjelzést egyaránt kibocsátó telefoncsengő, amelynek előnye, hogy minden telefonkészülékhez használható. Szabályozhatjuk a készülék hangerejét, de akár ki is kapcsolhatjuk azt. A készülék tartozéka egy csatlakozó kábel.

Egy univerzális  vezeték nélküli jelző rendszer az ajtócsengő és a telefon csörgésén kívül a tűzjelző, a mozgásérzékelő, vagy a babamonitor hangjelzéseire is figyelmezteti, ha szükséges. Tetszés szerint választhatja meg, hogy villogó fénnyel, éles hangjelzéssel, vagy rezgéssel jelezzen-e a készülék. Mindez akár a jól hallók számára is nagy segítséget jelenthet, ha pl. a kertben dolgoznak, vagy egy hátsó szobában tartózkodnak éppen.

Nagyothalló hallássérült esetén, sokan halláscsökkenésük után rosszul élik meg, hogy már nem tudnak magabiztosan telefonálni. Nekik jó segítő lehet egy hordozható telefonerősítő, amit a telefonkagylóra illesztve tudnak használni, felerősíteni a hangot saját igényük szerint. Bármilyen telefonra egyszerűen felrögzíthető, állítható a hangerő, mobilis, 0-20 dB hangerő szabályzást tesz lehetővé. Elemmel működik, megbízható, nagyon egyszerűen kezelhető.

De vannak úgynevezett erősített telefonok is, amelyekbe már be van építve ez a funkció. Létezik olyan  hallókészülék kompatibilis vezetékes telefon nagyothallók számára, melynek hangereje akár 30 dB-ig növelhető, csengőhangja is állítható, lehet szabályozni a hangerőt és a hangszínezetet is, a telefoncsengést fénnyel is jelzi. 

A telefonálás gyakran okoz gondot a hallókészülék viselőknek. A telefon adapter lehetővé teszi, hogy vezetékes telefonhívásait a hallókészülékén keresztül tudja fogadni. Kapcsolatot biztosít a hallókészülék távvezérlője és a vezetékes telefon között. Amennyiben valaki  vásárolt a hallókészülékkel kompatibilis távirányítót, akkor a távvezérlő segítségével szabályozhatja a hallókészülék hangerejét, tud programot váltani vagy akár le is némíthatja a készüléket. E távvezélő továbbá nyújt lehetőséget nyújt lehetőséget arra is, hogy egyéb külső hangforrásokat lehessen csatlakoztatni a hallókészülékhez, mint például telefon, zenelejátszó, mobiltelefon, számítógép stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer