Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Braille eszközök

 

Louis Braille fejlesztette ki a hatpontos „sejtek” rendszerét, amit a mai napig használják a vakok. Braille a 3 sorban és 2 oszlopban elhelyezett 6 pontot felülről lefelé megszámozta a mellékelt ábrán látható módon. Az alap-jelkészletet oly módon bővítették, hogy bevezették a nagybetűjelet, a számjelet, betűjelet (számjel visszavonása), dőlt betű, tizedespont, stb. jeleket. 

A Braille-billentyűzettel lehetséges a szövegbevitel Braille-karakterek használatával.  A nyolcpontos Braille-kód közvetlen beírására alkalmas billentyűzet olyan tevékenységeket is lehetővé tesz, amelyek a vakok számára elképzelhetetlenek voltak eddig, például tudományos szövegek, matematikai képletek beírását, vagy kotta készítését. A billentyűzet a vak felhasználók számára tapintható jelzésekkel rendelkezik. A betűk a billentyűzeten nagy kontrasztú (fekete alapon fehér) színezéssel vannak felfestve a gyengénlátó felhasználók munkájának megkönnyítése érdekében. . A Braille-billentyűzetet használva teljesértékűen irányítható a számítógép is. A 8 db ergonomikus kialakítású Braille beviteli billentyűn kívül (P1 - P8) a Braille-billentyűzet rendelkezhet külön számbillentyűzettel, irányító és funkció gombokkal is. Egy teljes értékű számítógépes billentyűzet, melyet a Braille-kijelzőhöz is erősíthető. 

Braille-kijelző egy vak embereknek való elektromechanikus számítógépes kimeneti eszköz, amely Braille-írást jelenít meg, általában lekerekített végű mozgó kis fémhengerekkel egy lapos felületen. A vak számítógéphasználók ezáltal elolvashatják a számítógép által generált szöveges kimenetet. Asztali számítógéppel és laptoppal is használható. A készülék könnyen hozzákapcsolható bármilyen számítógéphez egy USB porton keresztül. Attól függően, hogy mennyi információt akar olvasni egy időben, a  Braille-kijelző 20 cellás vagy 40 cellás változatban is elérhető. Mindkettő adatelérést biztosít bármilyen Windows vagy Windows CE operációs környezetben. Természetesen a kijelző kompatibilis a JAWS for Windows képernyőolvasó szoftverrel is.

A vak emberek számára rendkívül fontos a Braille nyomtatás. A Braille  nyomtató nagyban hasonlíthat a hétköznapokban is használt számítógépes printerekhez: a nyomtató a számítógéphez van csatlakoztatva, viszont a folyamat során nincs szükség tintára, hiszen itt a karakterek a papíron vagy fólián domborítással jelennek meg.  Hat vagy nyolc pontos Braille funkcióval rendelkezik.     A számítógépen begépelt szöveget alakítja át Braille-be.   A szoftver automatikusan formatálja a World , Excel dokumentumokat Braille-be. A Braille pont magassága igazítható lehet, lehetővé téve az igazodást az olvasó ujjhegyének egyéni érzékenységéhez. Ez élvezhetőbbé teszi a kiterjesztett pontírás olvasását, de ugyanakkor megtartja a tapintható grafika felülmúlhatatlan részletességét. Képes lehet annak a Braille rendszernek a használatára, amelyek lehetővé teszi a kiemelkedő pontok közötti távolságra vonatkozó különböző szabványok betartását.

Talán nem is gondolnánk, de tény és való, hogy a látássérültek számára az egyik legnagyobb fejfájást a pontos idő megállapítása okozza. A tapintható és beszélő, Braille jelekkel ellátott órák és karórák mellett van már olyan  okosóra is, ami kifejezetten vakoknak készült, és képes megjeleníteni a Braille-írásjeleket. A tapintható karakterek megjelenítéséhez mágneseket és apró pöcköket használ. Összekapcsolva egy okostelefonnal (Bluetooth segítségével) lefordítja az írott üzeneteket Braille-írásra. 

Nem lehet mindent fejben tartani, a legfontosabb dolgokat érdemes leírni. A vak emberek számára a hordozható jegyzeteléshez fejlesztették ki a Braille jegyzetelőt. Ez egy kis méretű, zsebben hordható, kompakt készlet, ami tartalmazza a Braille keretet, a jegyzetfüzetet, és a pontozót, mindezt egy műanyag tokban. Egyoldalú Braille írásra alkalmas.

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek látássérülteket érintő akadálymentesítési feladatok ellátására, mint például a közintézmények információs rendszereinek Braille-feliratozása. Elvárás, hogy az ügyfélirányító rendszereken látó és látássérült emberek számára egyaránt jól olvasható feliratok legyenek. A Braille-feliratok kényelmes tapinthatóságát félgömb alakú pontfelületek biztosítják. Taktilis térképnek nevezzük a látássérültek által kitapinthaó, szintjeiben eltérő felületű ábrákat. Miután ezeken a felületeken igen kevés kiírt információ helyezhető el, minden térkép mellé jelmagyarázat is készül. A taktilis térképen braille és síkírás is található, ezért tökéletes tájékoztatást nyújt mindannyiunk számára.

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer