Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Mozgásterápiás és sport eszközök

 

A  mozgásterápiás és sport eszközöknek  kiemelt jelentőségük van a fogyatékos emberek komfortérzetének és társadalmi integrációjának szempontjából.

A  mozgásterápia elsődleges feladata a károsodott mozgás javítása, így ennek megvalósítása során alkalmazza a gyógytorna aktív és passzív eljárásait. A gyógytorna jelentősen hozzájárul a jobb életminőséghez és a testi-lelki rehabilitációhoz.

A hosszú távú sikert a rendszeresség és a fokozatosság biztosítja. Ezért van szükség arra, hogy a gyógytornásszal végzett munka mellett minden beteg összeállítsa saját, otthon végezhető gyakorlat csomagját, amelynek azután állandó helyet talál a napirendjében, de legalább hetente ötször elvégzi. A program semmiképp se jelentsen túlerőltetést. A gyakorlás időpontját egyéni ízlés szerint válasszuk meg, de ha mindig ugyanakkor tornászunk, akkor könnyebb beleilleszteni a napirendünkbe. Elegendő napi 20-60 perc. Ne feledkezzünk meg arról, hogy nem valamiféle versenyről van szó, a lényeg, hogy a mozgás örömet szerezzen.

A mozgáskorlátozottságot okozó betegség rehabilitációjában és a rehabilitált állapot fenntartásában elengedhetetlen, hogy az izomzat megfelelő kondícióban legyen. A tornáztató készülék a bénult izmokat javítja, izomfeszülést csökkenti, kopásos izületek kondícióját biztosítja. A készülék vezérlése lehetővé teheti, hogy az izomzat optimálisan legyen kondícióban: folyamatosan figyeli az izomerőt, annak minden paraméterét és vezérli az aktív és passzív mozgás arányát.

A mozgáskorlátozottak sporttevékenységével szemben támasztott két legfontosabb követelmény a következő: semmiképp ne rontsa, sőt kedvezően befolyásolja az aktuális mozgásállapotukat, egyben pozitív élményhez juttassa őket, ami hozzájárulhat  ahhoz, hogy akadályozottságuk ellenére is aktív életet éljenek.

A sport segíti a mozgáskorlátozott egyének számára a károsodott mozgásfunkciók helyreállítását, korrekcióját és kompenzációját, azaz fejleszti a testi képességeket, elősegíti a mindennapi tevékenységek ellátását, mely szűkebb értelemben az önellátást, tágabb értelemben pedig minden olyan tevékenység kialakítását jelenti, mely az életkori sajátosságoknak megfelel és a primer károsodás (az alapelváltozás) szövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul

Az aktívan sportolóknak speciális székekre van szükségük, hiszen a hagyományos felépítésű eszközeik vagy széttörnének alattuk, vagy nagyon körülményes és megerőltető lenne bennük a mozgás.

A sport kerekesszékek alig emlékeztetnek mindennapos használatra szánt társaikra; vázuk a merev vázas kerekesszékekénél is merevebb, ultrakönnyű kompozitból készülnek, és üreg van rajtuk a kerekeknek, ami lehetővé teszi az éles kanyarok bevételét. A sport célú kerekes székeket nem is szokták a sport területén kívül használni; a sportolók játék, vagy edzés után egy általános célú kerekesszékbe ülnek vissza. A jó sport kerekesszék kritériuma, hogy méretében és beállításában pontosan idomuljon az egyénhez, ezáltal játék közben képes együtt mozogni a sportolóval. A típus választásánál fontos követelmény, hogy a kerekesszékes sportoló pontosan ismerje a neki megfelelõ üléspoziciót.

A különböző sportokhoz különböző székeket használnak. A kerekesszékes rögbihez például kifejezett monstrumokat – mintha “öklelővas” lenne rajtuk – használnak, míg maratonfutók speciális hosszú távra tervezett handbike-okon suhanhatnak.

A mozgássérült kézibicikli (handbike) esetében egy hagyományos kerekesszék csatlakozik egy kézi hajtású biciklihez. Nemcsak gyorsabb a kerekesszéknél, hanem igazi sporteszköz, mert olyan izmokat is megmozgat, amelyeket a hétköznapokban nem használnak a mozgásukban akadályozottak. Míg a kerekesszék csak a váll és kar izmait dolgoztatja, addig a speciális kerékpár a törzs izmait is. A kerékpárok fontos integrációs célt is szolgálnak, mert a mozgássérültek az egészségesekkel tarthatnak túrákra. Az eszközzel hosszabb túrát is tehetnek.

A mozgássérültek téli sportjáról gyakorlatilag alig vagy egyáltalán nem lehet hallani, pedig a hó szerelmesei számára is vannak sportolási, sőt versenyzési lehetőségek. Ezek egyike a mono-sí vagy más néven sí-bob. Ezzel a szerkezettel teljes mértékben utánozható, átélhető a sízés minden élménye korlátok és kompromisszumok nélkül. A mono-sí speciális ülőalkalmatosságot egy rugós-hidraulikus áttéten keresztül rögzítettek normál kötéssel ellátott síhez találékony szakemberek, amivel megteremtették a lábukat használni nem tudó sérültek síelési lehetőségét. Ez a szerkezet helyettesíti és egyesíti a síbakancsot, a lábszárat a térdet és a combot. Ezáltal a sízés technikája megegyezik a hagyományos sízéssel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer