Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Hallókészülék

 

Hallókészülék Hallókészülék Hallókészülék Hallókészülék Hallókészülék

 

A hallókészülék kisméretű hangerősítő berendezés. A levegőben terjedő hangrezgéseket egy érzékeny mikrofon fogja fel, és elektromos jellé alakítja át. Ezeket felerősíti a készülék kicsiny elektromos erősítője, majd eljuttatja egy miniatűr hangszóróhoz, ahonnan már a felerősített hang kerül a fülbe. A beépített szabályozókkal változtatni lehet a hangerősítés mértékét és az erősítés sajátosságait is (magas vagy  mély hang kiemelése, védekezés a túl erős hangok ellen stb.). A működéshez szükséges áramforrást kisméretű elem biztosítja. A hallókészülék fontos tartozéka a méretre készült műanyag fülilleszték, amelyen át a hang a hallójáratba jut. A jól záró illeszték biztosítja azt, hogy a felerősített hang ne juthasson vissza a készülék mikrofonjához, megelőzve ezzel az akusztikus visszacsatolást, a készülék sípolását (a hallókészülék sípolását legtöbb esetben a nem megfelelő illeszték okozza). A készülék sípolását a következők okozhatják: rosszul illeszkedik az illeszték a fülhöz, mert a gyermek kinőtte azt, illetve a gyermek fejének lehajtásakor, állának feltámasztásakor, arcának támasztásakor hozzáér a füléhez vagy az illesztékhez, vagy ritkább esetben elromlik a készülék. Nem megoldás az, hogy a zavaróan sípoló készüléket a gyermek vagy a tanár lehalkítja, sokkal célravezetőbb mihamarabb új illesztéket csináltatni. Ha az első két esetet kizárjuk, akkor a hibás készüléket ki kell venni, és meg kell javíttatni. A régebbi, hangerő-szabályozó gombbal ellátott készülékek, amelyeknél a hangerőt a szülő/gyermek kezeli, előfordulhat, hogy a sípolás oka a túlzott hangerő. A jelenleg forgalomba kerülő készülékeknél ez a szabályozás már automatikusan történik.

.

A hallókészülék típusai méretük szerint

– Fül mögötti hallókészülék

– Fülbe helyezhető hallókészülék

A hallókészülék típusai jelfeldolgozás szerint

– Analóg hallókészülék

– Digitális hallókészülék

– Digitálisan programozható analóg hallókészülék

– Csontvezetéses hallókészülék. Speciális esetben használják. Hallgató helyett vibrátort helyeznek el a fül mögött, amelyet fejpánttal rögzítenek. A vibrátor a rezgéseket a csontokon keresztül a belső fülhöz vezeti.

.

A korszerű, jól beállított hallókészülék a hallássérült gyermekek nyelvi fejlesztésének nélkülözhetetlen feltétele. A hallókészülékkel fő cél az optimális erősítés biztosítása a beszéd szempontjából legfontosabb frekvenciák területén (200--6000 Hz között). A súlyos hallássérültek legtöbbször fül mögötti hallókészüléket használnak, amelyek közül több igen erős, nagy teljesítményű készülék. A kétoldali hallássérülésnél a sztereóhallás eléréséhez két hallókészülék viselése szükséges. A hallókészülékek külső kezelő szervei típusonként, fajtánként változnak.  A végleges hallókészülék kiválasztása előtt lehetőség van más-más típusú, erősítésű készülék kipróbálására.

.

Hagyományos fülmögötti (BTE) hallókészülékek

A fülmögötti hallókészülék legnagyobb előnye, hogy nagyobb teljesítményű, így súlyosfokú hallásveszteség esetén is ajánlható. A fülmögötti hallókészülék a fül mögött helyezkedik el, a hagyományos méret azonban a legmodernebb digitális technikával segíti viselőjét:

- irányhallást segítő iránymikrofon beállítások

- legújabb zajcsökkentő eljárások

- viselési környezethez igazodó programok pl. utcai, előadótermi, zenehallgatás, telefonálás

- egyedi hangjelzések pl. elemlemerüléskor, programváltáskor.

A fülmögötti hallókészülék könnyen kezelhető és tisztítható, így a kevésbé ügyes kezű hallókészülék viselőknek is ajánlható. A hagyományos fülmögötti hallókészülékek fülillesztékkel csatlakoznak a hallójárathoz, melyet a hallókészülék „könyökéhez” kell csatlakoztatni. Ezek az illesztékek egyedileg, lenyomatvétel után a fül egyedi méretére, 3 nap alatt elkészülnek laborunkban. Az illeszték anyaga lehet rugalmas, félkemény, kemény vagy kombinált, kiválasztását az audiológus szakemberre bízzuk.

A fülmögötti hallókészülék FM rendszerekkel és kiegészítőkkel is könnyen összeköthető, így iskolai tantermekben a tanulást is könnyebbé teszi, mert az oktató hangját közvetlenül hallja a hallókészülék viselője. A beépített telefontekercs a telefonálás mellett lehetővé teszi, hogy az un. indukciós hurokkal ellátott színházakban, mozikban a megjelölt sorokban közvetlenül a hallókészülékben élvezheti az előadást a fülmögötti készülékviselő. Az FM rendszer és az indukciós hurok lehetőségéről kérdezze az adott intézményt.A fülmögötti hallókészülékeket sokszor a BTE betűjelzés jelöli, amely az angol Behind The Ear rövidítése.

.

Belső hangszórós kisméretű miniBTE hallókészülékek

A legújabb generációs fülmögötti hallókészülékek között már fellelhetőek kisméretű, divatos típusok, melyek diszkréten bújnak meg a fül mögött. A miniBTE típusok nyitott illesztéssel is elérhetőek, így a hallójáratban nincs dugultság-érzet.

A miniBTE típusok között találhatóak magyar mérnökök által kifejlesztett és gyártóközpontunkban gyártott digitális típusok, valamint amerikai és angol digitális gyártmányok. A miniBTE hallókészülékek mindegyike digitális adaptív zajcsökkentéssel, iránymikrofon technológiával segíti a zavartalan beszélgetés élményét. Így viselőjük a napi ügyintézés vagy hétvégi összejövetel esetén is könnyedén beszélgethet.

A miniatűr fülmögötti típusok akár 10 különböző környezeti beállítást tesznek lehetővé, melyet tovább finomíthat a készülékviselő a hangerőszabályzó segítségével. A miniBTE hallókészülékek telefonészlelő funkcióval rendelkeznek, a telefonkagyló közelítésére automatikusan átváltanak a telefon programra.

.

Külső hangszórós kisméretű miniBTE hallókészülékek

Külső hangszórós készülék – a miniatűr és erőteljes hallókészülék

A külső hangszórós készülék a legmodernebb mérnöki kutatások és szabadalmaztatott hangfeldolgozási technológia eredménye. A hagyományos hallókészülékkel ellentétben a külső hangszórós miniBTE hallókészülék hangszórója a fülben helyezkedik el, így a mérete kisebb, és emellett divatos, változatos színekben elérhető.

Azért készült, hogy a zengő, való világot tárja fel Önnek! Ezekben a parányi készülékekben egyesítettük a legmodernebb iparági fejlesztéseket a tervezés, a hangfeldolgozás, a megbízhatóság és a stílus terén.

A külső hangszórós hallókészülék parányi, pihekönnyű és viselete nagyon kényelmes, emellett olyan hatékony, hogy Önnek csak arra kell figyelnie, hogy élvezze a hangokat. El is felejtheti, hogy hallókészüléket visel.

Minden típus több színben elérhető, bizonyos típusoknál pedig cserélhető színes előlapok teszik még divatosabbá hallókészülékét.

A hangszórót - amely különböző illesztési technikával a fülben helyezkedik el - NoWax fülzsírvédő rendszer védi.

A külső hangszórós hallókészülékek új illesztési technikákkal érhetők el:

- Nyitott dóm

- Szuper zárt dóm

- Egyéni kisméretű fülilleszték

A nyitott dóm biztosítja a hallójárat szabad szellőzését, így rendkívül kényelmes, nincs a fülben dugultság-érzet. A nyitott dóm rendkívül kisméretű illeszték, így a biztos elhelyezkedéshez szükséges egy „rögzítő-szál”, amely teljesen átlátszó, így a készülék illesztése észrevétlen marad. Ez az illesztési forma felpróbálás után azonnal elvihető.

A szuper zárt dóm a teljes hangszórót befedi, a nyitott dómnál nagyobb illesztési tartományt biztosít és szintén azonnali felpróbálás után elvihető. A hallásgondozó szakember 7 különböző méretből választja ki az Ön hallójáratához leginkább megfelelőt a pontos illeszkedéshez.

A legnagyobb illesztési tartományt az egyéni zárt fülillesztékek biztosítják, „rögzítő-szál” nem szükséges, mert az illeszték egyedileg az Ön fülére készül.

.

Fülkagylóba helyezhető (ITE) hallókészülékek

A fülkagylóba helyezhető hallókészülék közepes-súlyosfokú hallásveszteség esetén is ajánlható. A készülék a fül kagylójában helyezkedik el, nagyobb méretű, mint a fülbe helyezhető készülék, így nagyobb elemmérettel (13-as) is készíthető, amely nagyobb erősítést tesz lehetővé. A készüléken elférnek nagyobb kezelőszervek is, pl. kiemelt hangerőszabályzó, így a készülék kényelmesen kezelhető. Felhívjuk a figyelmet, hogy a hallójárati típusok csak ép hallójárat esetén alkalmazhatók (azaz nincs betegségből adódó elváltozás, pl. fülfolyás).

Ma már sokféle fülkagylóba helyezhető típus elérhető, 100% digitális elektronikával, valamint iránymikrofon technológiával, amely a zavartalan beszélgetés élményét segíti. A készülék több környezeti beállítást tesz lehetővé:

TÁRSASÁG: Egy időben több beszélő személy társaságában ezzel a beállítással jobb beszédértés érhető el.

UTCAI: Az utcai zajokat és a zavaró magas hangokat kiszűrő beállítás.

OTTHON: A program ideális olyan helyzetekben, ahol a háttérzaj nem uralkodó és a beszédérthetőség fokozása az elsődleges cél.

ZENE: A program a zene hallgatásához a legmegfelelőbb.

AUTÓ: A cél az autó zajának csökkentése a gépkocsiban utazó számára, így lehetővé teszi az autóban a beszélgetést, zenehallgatást.

TERMÉSZET: Zajmentes környezetben ideális hangzást nyújtó beállítás.

AKUSZTIKUS TELEFON: Cél a maximális szövegértés a telefon használata közben.

.

Fülbehelyezhető (ITC) hallókészülékek

A fülbe helyezhető hallókészülék a hallójárat bemenetében helyezkedik el, méretében a fülkagylóba helyezhető és mélyhallójárati készülék között helyezkedik el. Általában 10-es és 312-es elemmérettel készül, így a készülék – elektronikától függően – enyhe- és közepesfokú hallásveszteség esetén ajánlott. A fülbe helyezhető hallókészüléken igény szerint kezelőszervek is helyet kaphatnak, pl. hangerőszabályzó vagy programváltó nyomógomb, így a készülék kényelmesen kezelhető. Felhívjuk a figyelmet, hogy a hallójárati típusok csak ép hallójárat esetén alkalmazhatók (azaz nincs betegségből adódó elváltozás, pl. fülfolyás).

A fülbe helyezhető típusok budapesti gyártóközpontunkban készülnek magyar és nemzetközi fejlesztések eredményeképpen. Ma már több típusú fülbe helyezhető hallókészülék elérhető, 100% digitális elektronikával, amely több környezeti beállítást tesz lehetővé. Az ehhez szükséges számítógépes beállítást hallásgondozó szakember/audiológus végzi a készülékviselő életvitelének megfelelően:

TÁRSASÁG: Egy időben több beszélő személy társaságában ezzel a beállítással jobb beszédértés érhető el.

UTCAI: Az utcai zajokat és a zavaró magas hangokat kiszűrő beállítás.

OTTHON: A program ideális olyan helyzetekben, ahol a háttérzaj nem uralkodó és a beszédérthetőség fokozása az elsődleges cél.

ZENE: A program a zene hallgatásához a legmegfelelőbb.

AUTÓ: A cél az autó zajának csökkentése a gépkocsiban utazó számára, így lehetővé teszi az autóban a beszélgetést, zenehallgatást.

TERMÉSZET: Zajmentes környezetben ideális hangzást nyújtó beállítás.

AKUSZTIKUS TELEFON: Cél a maximális szövegértés a telefon használata közben.

A beállítható programok számáról a hallásgondozó szakember/audiológus ad tájékoztatást a különböző hallókészülék típusok esetén, mert ez típusonként eltérő lehet.

.

Mélyhallójárati (CIC) hallókészülékek

„Nemrég a cirka 80-85 decibeles hallásveszteségemhez kerestem mélyhallójárati készüléket - tudtam, hogy ekkora hallásveszteséghez nem igazán van megfelelő készülék a piacon. A kapott mélyhallójárati készülék már az első beállítással nagyon szuper volt, a zenehallgatás igazi élmény, zajos utcán és metrón is tökéletesen működött: végig beszélgettem a párommal, és minden szavát értettem.

A régi készülékem használatakor megszokta a környezetem, hogy hangosabban beszélnek hozzám, most meg már szoktatom le őket, hogy ne beszéljenek olyan hangosan, mert megsiketülök…”

N. Boglárka 24 éves recepciós

 A mélyhallójárati hallókészülék teljesen a hallójáratban helyezkedik el, külső támaszték nélkül. A rendkívül kis méret ellenére ma már nagy teljesítményű típusok is elérhetőek. A mélyhallójárati típusok budapesti gyártóközpontunkban készülnek 17 év tapasztalatával magyar és nemzetközi fejlesztések eredményeképpen. Minden mélyhallójárati típus 10-es elemmérettel készül és mivel a hallókészülék mélyen a hallójáratban helyezkedik el, így „kihúzószál” segít a készülék kivételében. Ma már sokféle mélyhallójárati típus elérhető, valamennyi 100% digitális elektronikával, amely több környezeti beállítást tesz lehetővé:

TÁRSASÁG: Egy időben több beszélő személy társaságában ezzel a beállítással jobb beszédértés érhető el.

UTCAI: Az utcai zajokat és a zavaró magas hangokat kiszűrő beállítás.

OTTHON: A program ideális olyan helyzetekben, ahol a háttérzaj nem uralkodó és a beszédérthetőség fokozása az elsődleges cél.

ZENE: A program a zene hallgatásához a legmegfelelőbb.

AUTÓ: A cél az autó zajának csökkentése a gépkocsiban utazó számára, így lehetővé teszi az autóban a beszélgetést, zenehallgatást.

TERMÉSZET: Zajmentes környezetben ideális hangzást nyújtó beállítás.

AKUSZTIKUS TELEFON: Cél a maximális szövegértés a telefon használata közben.

.

Technológia fejlettsége alapján:

Analóg
Programozható Analóg
Digitális
Intelligens Digitális

.

Digitális hallókészülék

Mint a mikroelektronika egyéb területeit, a hallókészülék gyártást is elérte a digitális forradalom. A Widex 1995-ben, elsőként mutatta be teljesen digitális hallókészülékét, és azóta is világpiac-vezető a digitális hallókészülékek terén. A digitális és az analóg hallókészülékek működése közti alapvető különbség a jelfeldolgozás módja. Míg az analóg készülékek a hangrezgéseket elektromos jelekké, majd újra hangrezgésekké alakítják, addig a digitális processzorok a számítógép nyelvére fordítják, majd visszaalakítják azokat. A felhasználó számára mindebből csupán annyi vehető észre, hogy sokkal tisztább a hang.
A digitális hallókészülékek pont azzal a néhány--analóg készülékek okozta--problémára kínálnak megoldást, melyekkel a hallókészülék-viselők a leginkább küzdenek. Egyben ezek azok az okok, amelyek miatt sokan úgy döntenek, hogy nem viselnek hallókészüléket. Néhányan arra panaszkodnak, hogy analóg készülékük nem tudja elkülöníteni a háttérzajt a beszédtől, és mindkettőt ugyanúgy erősíti. A digitális készülék képes arra, hogy hanganalízist végezve kiemelje a beszédhangokat, míg a háttérzajt letompítja.
A másik jellegzetes panasz, hogy a halk hangok nem elég hangosak, az erősebbek pedig túl hangosak. A digitális hallókészülékek a hallásgörbe alapján számítógéppel kalkulálják ki az optimális erősítést, melyet a mindenkori hangkörnyezetnek megfelelően változtatnak.
A harmadik tipikus, és egyben legkellemetlenebb jelenség, mely a hallókészülékek viselése során bekövetkezhet, az akusztikus visszacsatolás, mely a külvilág számára is hallható sípolásban nyilvánul meg. A digitális hallókészülékek ez ellen is fel vannak vértezve, visszacsatolás kezelő algoritmusuknak köszönhetően.
Ezen a három fő tulajdonságon kívül számtalan kényelmi szempontnak felelnek meg a Widex digitális hallókészülékek, melyekről bármelyik Audiofon szaküzletben készséggel adnak felvilágosítást.

.

Integrált Jelfeldolgozás (ISP)

2005-ben a Widex által bemutatott új Integrált Jelfeldolgozású (ISP) platform forradalmi áttörést hozott a digitális hangfeldolgozás terén.
Az ISP hallókészülékekben, minden hallókészülék funkció folyamatos kontroll alatt van, és automatikusan reagál a változó hangkörnyezetnek megfelelően.
Az ISP magja a Dinamikus Integrátor, amely koordinálja és kontrollálja a hallókészülék rész- egységeit, így azok hatékonyan tudnak együttműködni. A Dinamikus Integrátor segíti és összehangolja a hanganalizáló, hangfeldolgozó és rendszeroptimalizáló egységek működését.
Az ISP technológia nyújtotta előnyök:
• Még jobb beszédértés, még zajos hangkörnyezetben is
• Személyre szabott hallás komfort
• Környezeti hangok állandó figyelése
• Hatékony Feedback kioltás
A legújabb hallókészülékeink beleértve a méltán sikeres Inteo, Passion, AIKIA, Flash és Real sorozatokat, mind az Integrált Jelfeldolgozáson alapulnak.

 

Digitális jelfeldolgozás

 

 

Forgalmazók

 

       H-Ear Kft            Widex-H Kft

 

                 Ági-Fon               Sybilla Hallókészülék Stúdió

 

                Acusticus 2003 Egészségügyi Szolgáltató Kft                    Starkey Laboratórium Kft

 

                    Audiorex Műszaki Szolgáltató Kft                                 Siemens Audiológiai Technika Kft

 

                Siemens Audiológiai Technika Kft                         Audissima Hallókészülék Szalon és Szakrendelő        

 

                Danavox-H Kft                         Victofon Kft         

 

                  De-Max Hallókészülék Forgalmazó Kft               Protone Audio Kft

 

                  Fundafon Kft                             Phonak Hungary Kft       

 

                 Pestor Kft                Kontera Kft

 

                  Geers Hallókészülék Kft                           Palotafon Kft 

 

             Hallásvilága.hu Nonprofit Kft               OTO Hallókészülék Forgalmazó Kft

 

                    Amplifon Kft                                 Mega Kft

 

                 Kri-Tone Bt                         Mediszintech Orvostechnikai Kft

  

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer