Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Ortézisek, protézisek, lábbelik

 

A különböző ízületek nagyon sérülékenyek. Bármilyen rossz mozdulat, hosszabb - rövidebb ideig tartó megerőltetés, megterhelés okozhat komoly fájdalommal és korlátozott mozgásképességgel járó állapotot.  Súlyos sérülések, műtétek esetén a gyógyulás ideje alatt elengedhetetlen az érintett testrész tehermentesítése.  Ezekre a célokra szolgálnak az ízületi rögzítők, szakszóval ortézisek. Nem csak betegségek esetén nyújthatnak segítséget: sportolás, bármilyen megerőltető tevékenység során használhatóak akár megelőzésre, vagy a kialakult problémák kezelésére.

A boka ízületei és inai különösen ki vannak téve a sérülés veszélyének. Elég egy rossz lépés, és nyúlnak, szakadnak a szalagok. A sérült boka a későbbiekben folyamatosan a rásérülés veszélyének van kitéve. Az egyszer már sérült, megnyúlt ínszalagok sokszor már műtéttel sem állíthatók teljesen helyre. A későbbiekben célszerű megelőzés céljából támaszt adni a sérült boka ízületeknek, nehogy egy rossz lépés után a sérülés kiújuljon.

A csukló ízületeit a gyakran ismétlődő mozdulatok éppúgy megterhelik, mint az egyszeri nagy erőkifejtés. A sérült, fájós csukló nagyon megnehezíti, szélsőséges esetben lehetetlenné is teszi a kéz használatát, így bármilyen egyszerű hétköznapi tevékenység nehézzé válik. Ezért az első figyelmeztető jeleknél érdemes törődni a problémával, nem szabad elhanyagolni. Ehhez nyújtanak segítséget a legkülönbözőbb kivitelben készülő csukló rögzítők.

Rengeteg ember küszködik napjainkban derékfájdalmakkal. Ennek oka sokrétű: a sok ülés egészségtelen testhelyzetben, kevés mozgás, a láb deformálódásaiból eredő statikai elváltozások mind-mind előidézhetnek derékfájást. De a megerőltetés, egy hirtelen rossz mozdulat következménye is lehet a derékszorító szükségességének. A derék szorítók, derék támaszok hatása szintén több összetevőből áll: egyrészt melegen tartják az izmokat, ízületeket, ezáltal fokozzák a vérkeringést ami jótékony hatású minden testrésznek. Másrészt mechanikusan rögzítik és tehermentesítik a dereket, hátat.

A protézisek olyan eszközök, amelyek hiányzó testrészt pótolnak. A végtagpótlás korántsem csak esztétikai kérdés. Mind a felső, mind az alsó végtag hiánya esetén megbomlik a test statikája; gerincferdülés, egyenetlen ízületi kopás alakulhat ki. A végtag, vagy végtagrész szakszerű pótlásával azonban nemcsak a további egészségromlás kerülhető el, de lehetőség nyílik egy teljesebb életre.

A felső végtag hiánya tulajdonképpen a felső végtag bármely részét érintheti. Egyes esetekben csak esztétikai pótlásra van lehetőség, amikor az amputált személy adottságai (csonkproblémák, csonkhosszúság, stb.) nem teszik lehetővé a mechanikus vagy az elektromos vezérlést. A mechanikus vezérlésű protézisek vállszalag, vagy fém bovden közreműködésével mozgathatók a váll ízülete segítségével. Az elektromos vezérlésű felső végtag pótlások szenzorokkal érzékelik az egy-egy izomcsoport megfeszítésével keletkező myo-szignálokat. Ezek az impulzusok adnak jelet a protézisbe épített kis-ízületek mozgatásához, melyhez az erre a célra szolgáló kisméretű akkumulátor biztosít energiát.

Az alsó végtag protetika körében egy-, vagy többtengelyes, hidraulikával mozgatható pneumatikus protéziseket készítenek (boka-, térd-, lábszár-, combprotézisek). Az alsó végtag protézisek baleset vagy érszükűlet/diabétesz utáni amputációt követően vagy veleszületett végtag rendellenesség (pl.rövidülés) esetén alkalmazhatók. Amputációs szinttől függően - láb (részleges vagy teljes),  térd alatti (lábszárprotézisek), térd feletti (combprotézisek), illetve csípőamputációt követően - több csoportra vannak osztva. A protézisek aktivitási szinttől (igénybevétel,életvitel,erőnlét,testsúly,stb) függően különféle lábfejekkel (fix,mozgó,speciális) és különféle anyagokból készülnek.

Ezek az eszközök OEP támogatással vehetők igénybe.Egyedi esetekben, főleg a modern, fejlett elektromos és computer vezérelt eszközöknél egyedi méltányossági kérelem adható be, amit az Egészségbiztosítási Pénztár elbírál.

A lábunk az egyik legnagyobb igénybevételnek kitett testrészünk. Folyamatosan terheli teljes testsúlyunk, minden lépésnél komoly igénybevételnek van kitéve. A modern kor civilizációs életmódja sokat ront lábaink helyzetén. A divatos de nem egészséges kialakítású cipők, a sok kemény talajon történő járás, a kevés természetes környezetben végzett mozgás mind ellene hat lábunk egészsége megőrzésének. Nem is csoda a rengeteg elváltozás, a sok deformált láb. A nagyobb baj az, hogy a láb elváltozásai kedvezőtlenül hatnak az egész testre: a megváltozott alátámasztás következtében felborul a test egyensúlya, gyakorlatilag minden testrész és ízület károsodhat.

Az ortopédiai problémákkal foglalkozó, a méretes vagy ortopédiai cipőket gyártó szakemberek tisztában vannak azzal, hogy nincs két egyforma lábfej. Ezért fontos, hogy a tervezett, a gyártott cipők a sokféle láb biomechanikai igényeinek megfeleljenek. A huszonegyedik századi cipőtervezésnek és -gyártásnak emberközpontúnak kell lennie, illetve megújult komfort tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

A megfelelő talpbetétek által biztosított  jó megtámasztás enyhíthet rajta azáltal, hogy kiegyensúlyozza a lábakra eső nyomást. Sajnos a legtöbb lábbeli talprészének kialakítása nem megfelelő a láb számára. Hosszú időn keresztül ez a probléma a láb deformálódásához vezet. Megfelelő, az ortopédiai szempontoknak megfelelő talpbetétek behelyezésével a cipők megfelelővé tehetők a lábunk számra. A használat és a láb jellegének megfelelő talpbetét csökkentheti a láb fáradását, a kialakuló lábfájdalmakat, a járási nehézségeket. Legyen szó akár megelőzésről, akár már kialakult lábfájdalmakról, a talpbetétek ideális megoldást jelentenek, felnőttnek, fiatalnak, idősnek, gyereknek egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer