Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Alsó végtag protézis

 

A végtag hiánya sokféle betegség, baleset, illetve az ezt követő amputáció miatt jöhet létre. Az alsó végtag egyik legfontosabb szerepe a megtámasztás. A lábfej egyszerű passzív eszközökkel, például szilikon pótlások segítségével, funkcionálisan és kozmetikusan is pótolható. A magasabb szinten végzett csonkolás esetén sajnos már nem tud érvényesülni a lábfej megmaradó részének támasztó funkciója, így a lábszárnak kell átvennie ezt a szerepet. A lábszárcsonk, egy kívül-belül műgyanta- vagy szilikon megoldással készült protézishez illeszkedik. A protézis feladata, hogy esztétikailag és funkcionálisan is pótolja a végtagot. Ezek a protézisek különböző aktív lábfejekkel is szerelhetők, például karbonlábfej. Az alsóvégtag protetizálás egyik klasszikus esete a lábszár pótlás. A protézis szerkezete igen egyszerű. A műgyanta kialakítású tokot a lábfejjel egy egyszerű cső köti össze. A lábfej ebben az esetben is lehet merev vagy dinamikus vagy „clever bone”.

A technika és a protetikai ellátások fejlődésével lehetővé vált az alsó végtag amputált személyek magasabb aktivitási szintjének megfelelő protézis-rendszerek alkalmazása és használata. A protézisek építő elemeiben, mint a protézisláb, lengés csillapítók, bokaszerkezetek, tokrendszerek területén igen sok fejlesztés valósult meg az elmúlt pár évtizedben. Elsősorban a dinamikus járás, a protézis használó által létrehozott energiák visszaadásában jelentenek fontos szerepet az ún. energia-tárolós protézis lábak. Az alsó végtag protetika körében egy-, vagy többtengelyes, hidraulikával mozgatható pneumatikus protéziseket is készítenek (boka-, térd-, lábszár-, combprotézisek), elsősorban ér- és cukorbetegség miatt amputált betegeink számára. Elérhetők a négy vagy akár hat tengelyes, számítógép által vezérelt térdszerkezetek is.

A protéziseket a betegek aktivitási szintjének megfelelően alakítják ki. A protézisek ellenállóságát, terhelhetőségét az alábbi aktivitási skála szemlélteti: 

 Aktivitási skála 

0. aktivitási szint: A legalacsonyabb aktivitásba tartoznak azok a protézisek, amelyek funkciója lényegében csak esztétikai pótlás. Ezek a protézisek a legtöbb esetben sebek, égési sérülések eltakarását szolgálják. A protézisek leggyakoribb anyaga szilikon.

I. aktivitási szint (75 kg): Az I. aktivitási szintű személyek naponta rendszerint rövid ideig, rövid távot és beltéren mozognak. Emiatt a protézis és az alkatrészek átlagos terhelésre vannak méretezve, vagy nagy súlyra. Az I. aktivitásba tartozó személyek nem aktívak, nem járnak dolgozni, nincsenek rendszeres lakóhelytől távoli teendőik. Számukra többnyire egyszerű szerkezetű protézisek készülnek.

II. aktivitási szint (100 kg): A II. aktivitási szintbe azok a személyek tartoznak, akik lakhelyüket elhagyják és rövid vagy közepes távolságok megtételére használják a protézist. A protézisek használata közben képesek lehetnek akár kisebb akadályok leküzdésére is. A protézis használata naponta több óra is lehet. A protézisbe az átlagos igénybevételt elviselő alkatrészek kerülnek bele.

III. aktivitási szint (125 kg): Ez az aktivitási szint megegyezik egy egészséges ember átlagos aktivitásával. A III. aktivitási szinthez tartozó személyek a protézist gyakorlatilag korlátlan ideig és rendszerességgel használják, a legkülönbözőbb körülmények között. Ennek megfelelően a protézisbe az egész napos igénybevételre is alkalmas alkatrészek kerülnek beszerelésre.

IV. aktivitási szint (125 kg): A IV. aktivitási szinthez azok a személyek tartoznak, akik az átlagembernél aktívabb életet élnek. Jellemzően sportolnak is a protézis segítségével. A protézisbe az átlagon felüli igénybevételnek megfelelően csúcstechnológiát képviselő alkatrészeket építünk be, ezért a legextrémebb igénybevételt is kibírják.

 

 

Műanyag protézis lábszárcsonra

Műanyag protézis lábszárcsonkra, szíjas függesztéssel

Lábszár amputáltak végleges ellátására kétféle konstrukciót ajánlunk, melyek hosszú távú, már kozmetikai fedéssel készült eszközöket jelentenek. Az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás az L-211 tételszámú öntőgyantából készült, külsővázas lábszár protézis szíjas függesztővel. Ebben az esetben a külső kozmetika testszínű, kemény laminált műanyag, mely jobban ellenáll a külső behatásoknak.Indikáció: Láb, lábszár és comb veleszületett vagy szerzett hiánya.

 

 

                   Csővázas protézis lábszárcsonkra                    Csővázas protézis combcsonkra

Csővázas protézisek  lábszár  vagy combcsonkra

Ezek a megoldások ún. belsővázas, azaz moduláris elemekből felépülő, csővázas lábszár protézisek . Ezekben az esetekben a protézis csonktokját csőváz elemek kötik össze a protézis lábbal, melyeket merev, vagy egytengelyes bokaszerkezettel látunk el. A külső kozmetikai fedés könnyű, formában és méretben megegyező habszivacs, melyet kozmetikai harisnya egészít ki.Indikáció: Láb és lábszár veleszületett vagy szerzett hiánya esetén, ideiglenes protézis legalább három hónapig történő kötelező viselése után, ha a csonk kialakult, és a protézis használója felkészült az eszköz viselésére.Kiegészítő feltételek, megjegyzések az indikációhoz: 2. aktivitási szint: a beteg kültérben korlátozott protézishasználatra képes.  3. aktivitási szint: a beteg korlátlan protézishasználatra képes beltérben és kültérben.

 

 

                Aktív lábszár protézis                  Aktív protézis combcsonkra

Aktív protézis lábszár vagy combcsonkra

A jobb talajfogás, az egyenetlen talajon való biztonságos közlekedés (lépcső, rámpa) érdekében ezek a protézis lábak jobb hatásfokkal működnek, mint az egyszerűbb standard alkatrészek. Az amputált személy ezen alkatrészek használatakor minőségileg jobb járás-minta kialakítására képes, helyváltoztatása, protézissel történő közlekedése dinamikusabbá és egyenletesebbé válik. Fontos, hogy ezen eszközöket, alkatrészeket és technológiákat elsősorban azok számára ajánljuk, akik protéziseiket egész nap képesek viselni, közlekedésük, vagy mindennapi munkavégzésük során ki is tudják használni a termékeink adta előnyöket. Az alkatrészeink jelentős része az aktív mozgást, szabadidős tevékenység gyakorlását is lehetővé teszi (futás, tenisz, síelés, stb.)

 

Csővázas protézisek csípőízületi csonkra, nem verőér-szűkület miatt amputáltak részére

Ritkán végzett műtéti beavatkozásnak számít a medence rezekciója, a teljes alsó végtag amputálása. Az amputációt követően a szakmailag indokolt protokoll betartása a legfontosabb - csonkterápia, fizikális felkészítés, ideiglenes protézissel történő ellátás -, amennyiben az amputált személy erre alkalmas. A protézis az amputált területhez, egy ún. medence kosárral kapcsolódik, melybe gyakorlatilag beleül az amputált. A medence kosárhoz illeszkedik egy mechanikus csípőízület, amelyhez kapcsolódik a térdízület, összekötő elemek, bokaszerkezet és protézis láb, illetve a külső habszivacs kozmetikai fedés. Indikáció: Nem verőér-szűkület miatti amputáció, valamint medence-resectio esetén 2. és 3. aktivitási szintű betegek részére, vagy 1. aktivitási szintű betegek részére dokumentáltan indokolt esetben. Kiegészítő feltételek, megjegyzések az indikációhoz: 1. aktivitási szint: a beteg beltéri protézishasználatra képes. 2. aktivitási szint: a beteg kültérben korlátozott protézishasználatra képes. 3. aktivitási szint: a beteg korlátlan protézishasználatra képes beltérben és kültérben.

 

Forgalmazók

            

                    Otto Bock Hungária Kft                   Rehab Észak Kft

                                             

                    Gysgy-Reha Kft             Rehab Kelet Kft                 

 

                   Orto Reha Kft               Orto Profil Kft

 

                     

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer