Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Jelzőeszközök

 

A hallássérült emberek számára nehézséget jelent a különböző jelzések (ajtócsengő, telefon, stb.) észlelése. Aki ragadt már kint a lakásából azért, mert hallássérült családtagja nem hallotta sem a telefont, sem a csengőt, biztosan eljátszott a gondolattal, hogy erre kellene valami megoldás. Van is. Számtalan jelzőeszköz van a piacon, ami erőteljesebb hanggal, fénnyel és rezgéssel is jelzi, ha csengetne, ha szól a telefon, vagy ha tűz üt ki a konyhában, de édesanyáknak segít abban is, hogy babájuk sírását észrevegyék.

A manapság már általánosan elterjedt, lakáshoz/házhoz tartozó jelzőeszközök - mint például a bejárati csengő, társasházak esetében a kapucsengő és kaputelefon, az ébresztőóra, a szén-monoxidmérő, a füstérzékelő, a vész-/tűzjelző és a vagyonvédelmi célú riasztóberendezések - jelzései a hallás érzékszervére hatnak.

Hallássérült, így siket személy esetében ezek a hangjelzések egyáltalán nem, nagyothalló személy esetében hallókészülék viselése mellett is csak bizonyos körülmények megléte esetén – annak jellegétől függően a jeladó eszköz közvetlen közelében, ill. azzal egy helyiségben tartózkodva – érzékelhetők. Az életvédelmi célú jeladó eszközök jelzése érzékelésének elmaradása, illetve a jelzésre való reagálás lehetőségének hiánya beláthatatlan következményekkel járhat a nem akadálymentesített lakásban életvitelszerűen élő hallássérült személy biztonságára, ill. életére nézvést.

A hallássérülteknek az otthonukban  szükségük van az életvitelüket megkönnyítő segédeszközökre.

Hallássérült személy esetében az önálló életvitelt támogató lakás-akadálymentesítésnek azt a célt kell szolgálnia, hogy számára érzékelhetővé váljanak a fent említett hangjelzések. Elengedhetetlen például, hogy a tudomására jusson, hogy egy másik személy be akar jutni a lakásába, illetve a lakásán belüli, információ-értékkel bíró hangjelzések is érzékelhetőek legyenek számára a látás és tapintás érzékszervein alapuló érzékeléshez szükséges ingerek kiváltására képes eszközök alkalmazásával, illetve beépítésével.

Különböző helyzetekben szükségessé válik fény-, illetve erős hangjelzések alkalmazása. Ilyenek pl. a füst-, a gyermeksírást, az ajtónyitást, a belépést, az ajtócsengőt vagy a telefonhívást érzékelő adók. Ezek az eszközök egyénileg szerezhetők be, a személyes szükségleteknek megfelelően. Egy garzonlakás hallássérült lakója megelégedhet egyetlen készülékkel, ami villog, ha valaki csenget az ajtón, míg másvalakinek, aki többszobás lakásban él, szüksége lehet minden helyiségben olyan berendezésre, ami más és más fényjelzéssel mutatja, ha csengetnek az ajtón, cseng a telefon vagy bekapcsol a tűzjelző. Néhány ilyen berendezés a villogás módjával közöl információt (pl. 5 villanás az ajtócsengő, 1 villanás a telefon). Más készülékek a testen viselt, rezgő eszközhöz kapcsolódnak, ami kijelzőn mutatja a megfelelő esemény sorszámát (pl. 1=tűz, 2=ajtócsengő).

Az épület helyiségeiben található, minden hangalapú elven működő riasztórendszert, vészjelző berendezést fényjelző berendezéssel is el kell látni. Fontos a mellékhelyiségek ellátása is fényjelző berendezéssel. A hallássérültek számára nehéz a bejutás olyan épületekbe, ahol csengőt, kaputelefont, beléptető rendszert kell működtetni. Ilyenkor is információs táblák, fényjelzések, esetleg kamerás-monitoros telefon felszerelése segít.

Egy hallássérültnek hangok hiányában nem egyszerű időben felkelnie, ehhez speciális megoldásokra van szüksége. Sokan a telefonjukkal alszanak, bízva abban, hogy a rezgés felkelti őket reggel – amennyiben nem verik le álmukban az ágyról. Ebben azonban nem lehet mindig bízni.Erre jó megoldás lehet egy ébresztő eszköz, ami szintén rezgéssel kelt, – vagy villanófénnyel. Figyelembe kell venni azonban  azt is, hogy a használó mennyire érzékeny, sokan ugyanis drasztikusnak élik meg a rezgést és a durva villanófényt. Emiatt fontos, hogy a választott eszköz tegye lehetővé a fényerő és rezgés intenzitásnak módosítását, esetleg lehessen választani a rezgés és a fény között. Az igazán érzékenyek pedig biztosan örülni fognak egy vibráló karórának, ami esztétikusabb is.

A hallássérültek tájékozódását nagyban akadályozza, hogy az információt nyilvános helyen leggyakrabban csak akusztikus módon közlik (pl. metróban, vasútállomáson). Segítséget jelenthet számukra, ha az épített környezetben található valamennyi hangos információt látható formában is megjelenítjük (egyszerű villanó fényjelző, világító, ill. villanó információs táblák). A szöveges információs tábla is nagy segítséget nyújt a hallássérültek tájékozódásához, amennyiben az jól látható helyen található, jól olvasható, megfelelő méretű betűket és könnyen érthetô információkat tartalmaz.

 

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer