Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Tájékozódó eszközök

 

A vak és látássérült ember biztonságos, önálló közlekedési képességét segítő eszközök lehetőséget teremtenek az önálló életvezetésre, a teljesebb társadalmi beilleszkedésre. 

A biztonságos tájékozódás és közlekedés segítő eszköze a hosszú fehér bot, ami a leggyakrabban használt tájékozódási segédeszköz. Különböző típusait használják.Készülhet egy darabból, tömör üvegszálas műanyagból vagy alumíniumcsőből, illetve a legmodernebbek grafitból, fényvisszaverő felületekkel és az egészségügyi rászorultságot jelző piros csíkokkal ellátva. Lehet összecsukható, leggyakrabban 4-6 elemes változatban. Az összecsukható botok elemeit erősebb gumiszalag rögzíti egymáshoz. A botok közül a közepesen kemény, tehát nem teljesen merev, de nem is túlzottan hajlékony típusok a legmegfelelőbbek. Tájékozódás és közlekedés során használható külső és belső térben. Mérete egyéni; a testmagasságnak megfelelően 80–150 cm-ig.

Az ultrahangos akadályjelző speciális eszköz, ahol az ultrahang szenzor működésének alapelve a reflexiós távolságmérés. A hanghullámok kibocsátása és a visszhangok megérkezése között eltelt idő alapján meghatározható a reflektáló objektum távolságát. Az eszközbe egy lézeres érzékelőt építettek be. Ez észleli, majd különböző hangmagassággal jelzi az érzékelési tartományába kerülő akadályokat, tárgyakat. Bel- és kültéri tájékozódás során alkalmazzák, akadályok kikerülésére, tereptárgyak méretének meghatározására. A mért adatok az eszközök többségénél nem állnak össze egységes „hangképpé”, mindig csak egy adott pont távolságáról ad információt. Lehet egy szemüvegbe építve, vagy a fehér bot részegysége, vagy kézben tartható eszköz (Ray).

Az ilyen szemüveg, amelynek szárába egy lézeres érzékelőt építettek be,  jó kiegészítője lehet a fehér botnak, mert a mell- és fejmagasságban lévő dolgokat is érzékeli. Ugyanakkor fejlett mozgáskoordinációt igényel, mert a járás ütemének megfelelően a fejet is mozgatni kell, illetve nagyfokú figyelemmegosztást feltételez, mert a bot jelzésein és a környezet hangjain túl figyelni és értelmezni kell tudni a készülék által kibocsátott sípoló jelzéseket.

A botba épített érzékelő a bot fogantyújába épített 2 darab ultrahang szenzor, ami az alacsonyan és a magasan fekvő akadályokat pásztázza, abba az irányba, amerre a felhasználó mutat. Jelzése fülhallgatón keresztül hanghatással történik. A fehér bot mellett nem foglalja le a másik kezet. Egyszerű felépítésű eszköz. A mért adatok ennél az eszköznél nem állnak össze egységes „hangképpé”, a látótér kisebb. 

A Ray egy kézben fogható távolságmérő.  A feltérképezést 1 darab ultrahang szenzor végzi, abba az irányba mér, amerre a felhasználó az eszközt irányítja. Jelzése a távolság függvényében egyre intenzívebb hanghatással , illetve rezgéssel történik. Kereskedelmi forgalomban kapható, kisméretű, egyszerű felépítésű eszköz. Hátránya, hogy lefoglalja a felhasználó egyik kezét, kicsi a „látótér” és mért adatok nem állnak össze egységes „hangképpé”, mindig csak egy adott pont távolságáról ad információt

Új technológia a CASBliP (CognitiveAid System forBlindPeople) A feltérképezés jellege itt lézerszenzor + 2 db kamarával készített kép 3D-s szoftverrel történő elemzése, majd ennek átalakítása hangképpé. Fejmozgás detektálása is történik giroszkóppal. Fákat, embereket, autókat, állatokat felismerő algoritmus segíti kiszűrni a nagy mennyiségű információból a szükségeseket. Jelzése fülhallgatón keresztül „hangképpel”. Nagy „látótérrel” bír emellett egységes „hangképet” ad De ez nagyméretű, nehéz eszköz- és komplex, költséges technológia. 

Általában nem ismeretlen igény az egy látássérült ember részéről, hogy színfelismerőt használjon. A készülék akár 100 különböző színárnyalatot ismer fel. A színfelismerő mérőfejét az anyag felületére kell helyezni, melynek színét meg szeretnénk tudni. Meg kell nyomni a színfelismerő gombot, ekkor a készüléke közli az anyag színét. A készülék képes lehet a fénykereső szolgáltatás segítségével idegen fények irányát és intenzitását felhasználójával közölni. De kézenfekvő lehetőség egy applikáció letöltése. Az applikációk nagy előnye, hogy amíg a telefon működik, addig az appok is, valamint nem kell félni a sérülésétől, nem kell tárolni, legalábbis fizikailag nem. A színfelismerés első lépése a kamera elé tenni az azonosítandó színt, majd az app hangosan kimondja az azonosított színt.

Létezik olyan  fényérzékelő, ami szintén egy kis készülék, kulcstartó karikán. A detektor lehetővé teszi, hogy a használója meggyőződhessen a környezete fényességéről. A készülék magas hangot hallat, ha teljes fényerőt észlel: sötétség esetén az érzékelő mély hangot ad ki. A készülék segítségével a használó meggyőződhet, hogy egy fényforrás fel van e kapcsolva vagy ellenőrizheti más készülék LED jelzőjének állapotát.
 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer