Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Számítógépes eszközök

 

A mozgássérült személyek fizikai korlátozottsága, nagymértékben megnehezíti számukra a hétköznapi életet: akadályozza őket a napi rutin tevékenységek és a munka elvégzésében.

A mozgássérült emberek életében is minőségi változást hozott a számítógép és internet. Speciális számítógépes programokkal lehetővé vált, hogy képesek legyenek a számítógépet használni azoknak is, akiknek nehézséget jelent a billentyűzet vagy az egér használata.

Emellett az ergonómia előtt áll a feladat, hogy olyan felszerelést és eszközöket biztosítson a mozgássérült személyek számára, melyek segítségével hatékonyabban elvégezni feladataikat

A hagyományos billentyűzet és egér használata problémát jelenthet azok számára, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudják mozgatni a karjukat, kézfejüket. Az egyén mozgássérültségének fokát figyelembe véve ezért olyan adaptív hardvereket kell biztosítani a munkavállalók számára, melyekkel könnyebben, egyszerűbben dolgozhatnak. 

A Joymouse egy olyan alkalmazás, amely az egeret helyettesíti joystick-kal.

A fejegér érzékelője felváltja az általános asztali számítógép-egeret olyan embereknek, akik nem használhatják a kezeiket.  Egy olyan eszköz, ami lefordítja egy felhasználó fejének a mozgásait a számítógép egérmutató közvetlenül arányos mozgásaira. Olyan optikai érzékelő, ami követ egy olyan apró és kicsi pontot, amit a felhasználó homlokára vagy a szemüvegre tesznek. Amikor ez a képességet egy képernyőre író billentyűzettel, mint például SofType-pal, vagy KeyStrokeszal, kombinált, a fejegér teljesen fel tudja váltani egy hagyományos billentyűzet funkcióit. A képernyőre író billentyűzetek nyújtják a billentyű gombok képét a számítógép kijelzőn. Kiválasztáshoz csak el kell helyezni az egérmutatót egy billentyű gomb fölött. Az egér pixel pontosságú, ez a pontosság megengedi egy felhasználónak, hogy feladatokat, mint például egy rajzot készítsen. Amikor a fejegeret egy képernyőre író billentyűzettel használják, az általános PC-alkalmazások közül mindegyik elérhető. A számítógéphez USB-n keresztül csatlakozik. 

Egy továbbfejlesztett „fejegér” az ELTE Neurális Információfeldolgozási Csoport (NIPG) további fejlesztése. Kamerája segítségével a kurzort itt is a fejmozdulatokkal lehet irányítani, kattintani pedig kacsintással lehet. Ezzel az alkalmazással a súlyos mozgássérült személy is viszonylag kényelmesen tud akár a neten is „szörfözni”.

Szintén a fejegér továbbfejlesztett változata a Mousence program, amely szintén a NIPG fejlesztése, ami már tableteken, okos telefonokon is működő alkalmazás. A kurzor szintén a fejmozgatásával irányítható, kattintani pedig egy bizonyos ideig az adott pontra való nézéssel, fixálással lehet. 

A Vocal Joystick egy hanggal irányított kurzor azok számára, akik nem képesek más alternatív módon irányítani azt. Különböző hangokkal adható meg a mozgatás iránya, a hangerősség pedig a kurzor mozgásának sebességet irányítja. 

A Pető Intézetben a szabadidős sport tevékenységként alkalmazzák a Wii-konzol játékokat (Wii-Fit és Wii-Sport).  Kutatási eredmények alapján igazolták a játék fejlesztő hatását. A játékban résztvevő gyermekeknek fejlődött a mozgáskoordinációjuk, pontosabbak és motiváltabbak lettek, valamint a kognitív képességeik is pozitívan változott érdeklődésük megnövekedett, figyelmi idejük kiszélesedett. 

A trackball, más néven hanyattegér egy számítógépes pozicionáló eszköz. A magyar elnevezés szellemesen utal az eszköz működési elvére. Elképzelhetjük úgy, mintha az egeret a hátára fordítottuk volna, és nem az eszközt mozgatjuk, hanem a golyót forgatjuk. Előnye az egérrel szemben, hogy nem kell mozgatni, ezért mozgáskorlátozottak is könnyen használhatják és kisebb helyigényű.  Ma már olyan hanyattegér is létezik, ami az állítható dőlésszögű, csuklós szerkezetével kényelem és precizitás szempontjából is túlmutat az elődein. Az  hagyományos egerekhez képest 20%-kal csökkenti a kéz izomzatának terhelését: az állítható pántszerkezettel az eszköz dőlésszöge 20 fokig emelhető, ezzel is javítja a csukló pozícióját.

Mozgáskorlátozottak számára készül a teljesen ergonómikus kétkezes billentyűzet, amelyhez illeszkedik a kéz alakja és a különböző hosszúságú ujjak. Csökkenti az ujjak feleleges mozgását és így a feszültséget.  

Létezik olyan billentyűzet, amelyet akár egy ujjal vagy fej illetve száj pálcával is működtethetjük. Speciális alakja és billentyűzet kiosztása csökkenti az írás közbeni felesleges fej vagy kéz mozgást. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer