Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Szoftverek

 

A látássérültek számítógép használata kezdetektől nehézségekbe ütközött. Megjelenésekor az ára miatt nem volt elérhető a vak emberek számára, majd a fejlesztéseknek köszönhetően egyre olcsóbb lett. Aki azonban felnőtt korban veszíti el látását, a már említett Braille-írás megtanulási nehézségei mellett a számítógép használatának elsajátítása is bonyolulttá válik, mert ez is időigényes folyamat. 

A képernyőnagyító és képernyőolvasó programok olyan szoftverek, amelyek vak emberek számára hozzáférhetővé teszik a képernyő üzeneteit. Ez történhet hangkártyán, beszélőegységen avagy Braille-kijelzőn keresztül. A legismertebb programok Magyarországon: a Window-Eyes, Wintalker, Jaws for Windows szoftverek. Egyszerűen használható alkalmazás a TextAssist, amely szöveget alakít át beszéddé.

A képernyőolvasó szoftver látássérült emberek számára készült program, amely a képernyőn megjelenő információkat magyar nyelven felolvassa, a felhasználói navigációt követi, a billentyűzetről bevitt adatokat egyidejűleg olvassa. A program beszédsebessége állítható, az operációs rendszer indításával egyszerre indul. Valamennyi Windows verzió kiszolgálására képes.

A képernyőolvasó szoftverek nélkül elképzelhetetlen a számítógép használata a egy vak ember számára. Magyarországon a legelterjedtebb képernyőolvasó szoftver a JAWS for Windows. A JAWS a Job Access With Speech (kb. beszéddel támogatott munka) szavak rövidítése. A program a számítógép hangszóróján keresztül felolvassa a leütött billentyűket és a képernyőn látható üzeneteket. A program együttműködik a Windows operációs rendszerrel, a használatához tehát nem szükséges speciális számítógép, sem más különleges eszköz. A segítségével a vak emberek is írhatnak leveleket, dokumentumokat, táblázatokat, használhatják az internetet. A felolvasás történhet szavanként, bekezdésenként, oldalanként vagy folyamatosan, megállás nélkül, és a beszédtempó is szabályozható. A JAWS for Windows a vak emberek számára a számítógépen történő munkavégzés nélkülözhetetlen kelléke. Magyarországon alapítványunk a JAWS for Windows egyedüli forgalmazója.

A képernyőnagyító programok olyan szoftverek, amelyek segítségével a képernyőn található képeket, szövegeket fel lehet nagyítani. A MAGic és a ZoomText képernyőnagyító programok felnagyítják mindazt, amit a számítógép képernyőjén látunk, ezzel lehetővé teszik a gyengénlátó embereknek, hogy a látásuk romlása ne korlátozza a számítógép használatát. Segítik az egér használatát, felnagyítják az ikonokat, a betűket, ablakokat. Meghatározható a felületek színe, nagyításának mértéke. A beszédtámogatással kiegészített változatok a képernyőn látható üzeneteket is felolvassák a JAWS for Windows programhoz hasonlóan, ezzel kímélhető a felhasználó látása. Mindkét program jobb használatához kapható egy speciális billentyűzet is, amelyen a szokásosnál nagyobb betűkkel olvashatók a feliratok, továbbá a funkcióbillentyűk segítségével könnyebben kihasználható a szoftverek egy-egy funkciója.

Manapság a mobiltelefonok sokkal többre használhatók, mint csupán beszélgetésre, lehetővé teszik weboldalak megtekintését, SMS-ek küldését és fogadását, valamint egyéb médiatartalmakhoz (zenék, képek és videók) való hozzáférést. Látássérültként ezek a telefonok azonban képernyőolvasó vagy képernyőnagyító program nélkül nem, vagy csak korlátozott mértékben használhatók. A mobiltelefonok számos funkciójának elérésében segít az a program, amelynek segítségével használható a készüléken a hívásnapló, a telefonkönyv, az SMS, az ébresztőóra, a számológép, a rádió, az internet – a segítségével a modern telefonok nyújtotta összes lehetőség kihasználható a látássérült emberek számára is.

Az optikai karakterfelismerő szoftverek a beszkennelt képen felismerik a betűket, és szerkeszthető formába alakítják a dokumentumot, amelyet így már a látássérült emberek is kezelni tudnak (például a JAWS for Windows képernyőolvasó programmal). Az ABBYY Finereader optikai karakterfelismerő program beépített nyelvi ellenőrző és szótárt tartalmaz, így kiszűri a beolvasási hibákat. Többféle formátumot is kezelni tud, és egyszerű billentyűparancsokkal is kezelhető. A segítségével a nyomtatott dokumentumok tartalmát (pl. levelek, újságok, számlák, könyvek) a látássérült emberek is önállóan elérhetik.

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer