Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Mobiltelefon kiegészítők

 

A leggyakoribb probléma a hallássérültek körében a mobiltelefonon való beszélgetés: a legtöbb készülék besípol, visszhangzik, gerjeszti a mobiltelefont.  2003-ban az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs  Bizottsága (FCC) kidolgozott  egy jelentős intézkedést, amely szerint a digitális , vezeték nélküli telefonoknak  ki kell küszöbölniük  ezt a problémát,  tehát kompatibiliseknek kell lenniük a hallókészülékekkel  

A hallókészülék kompatibilitásra vonatkozó  ANSI- szabvány kétféle besorolást tartalmaz: 
M: A nem tekercses üzemű hallókészülékekhez  való csatlakozást biztosító, csökkentett rádiófrekvenciás interferenciájú kapcsolat
T: A tekercses üzemű hallókészülékekhez  való csatlakozást biztosító indukciós kapcsolat.

A besorolás egytől négyig terjedő skálán történik  ahol a négyes szám  jelenti a  legnagyobb fokú kompatibilitást  Az FCC követelményei  alapján az M3-as és  az M4-es besorolású akusztikus kapcsolatra illetve T3-as és T4-es besorolású indukciós kapcsolatra képes telefonok minősülnek hallókészülék kompatibilisnek. A hallókészülék-kompatibilitási besorolás önmagában nem garantálja , hogy egy adott hallókészülék  kifogástalanul működik  egy adott telefonnal.

Ugyan a szabvány szerinti besorolásból kiderül, hogy a telefonunk és a hallókészülékünk probléma nélkül működik-e együtt, érdemes kipróbálni együtt a kettőt,  és tájékozódni  a hallókészülék vásárlásakor, hogy az adott telefonhoz, melyik típus  javasolt,  hiszen  a mobiltelefonjukban  olyan rádiójeladók vannak , amelyek  zavarhatják a hallókészülékek működését. Például  az új IPhone esetében  "Made for IPhone"  jelzésű hallókészülék szükséges.  

Egyes modern hallókészülékek arra is képesek, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjenek a telefonunkkal: vezeték nélkül csatlakozva, tökéletes minőségben továbbítják a hívó hangját a hallókészülékbe, tökéletes sztereó minőségben. Vannak olyan telefonok, amelyek a hallókészülék "M" állásánál, azaz akusztikus kapcsolati módban működik legjobban együtt a hallókészülékekkel. Ebben  az esetben a hallókészüléket át kell állítani "M" vagy akusztikus üzemmódba.

Ha hallókészülékét így szeretné használni, győződjön meg arról, hogy a készülék „M” vagy akusztikus kapcsolat üzemmódba van kapcsolva, és tartsa az iPhone vevőegységét a hallókészülék beépített mikrofonjának közelébe. Vagyis tartsa úgy az iPhone készüléket – közel a fejéhez –, ahogy telefonálás közben egyébként is tartaná. A hallókészülék beépített mikrofonjai így képesek fogni az iPhone hangjelét. A legjobb eredmény eléréséhez kísérletezzen az iPhone és a hallókészülék egymáshoz viszonyított helyzetével. Elképzelhető például, hogy az iPhone vevőegységét kissé a fül fölé mozgatva jobb hatást ér el azoknál a hallókészülékeknél, amelyek mikrofonja a fül mögött helyezkedik el. 

Tanácsért, pontos beállításért  érdemes felkeresni azt a hallásszalont  vagy rendelőt , ahol a készüléket vásárolta. 

Ha az akusztikus kapcsolat nem vezet megfelelő eredményre, próbálkozzon a hallókészülék „T” vagy tekercses üzemmódban való használatával.

Bizonyos telefonok "T" vagy tekercses üzemmódban működnek együtt a hallókészülékkel.Ebben az esetben a hallókészüléket át kell állítani "T" vagy tekercsüzemmódba.(Nem mindegyik hallókészülék rendelkezik ezzel a móddal). 

Ha hallókészülékét így szeretné használni, győződjön meg arról, hogy a készülék „T” vagy tekercses üzemmódba van kapcsolva (nem mindegyik hallókészülék rendelkezik ezzel a móddal). Ha iPhone 5 vagy újabb készülékkel rendelkezik, kapcsolja be a Hallókészülék módot .

Az iPhone 4 GSM-modelljén a Hallókészülék mód használata csökkenti a rádiótelefon átviteli erősségét az 1900 MHz-es GSM-frekvenciasávban, ami miatt gyengülhet a 2G-mobilhálózattal való kapcsolat. Az iPhone 5 készüléken és az újabb modelleken a Hallókészülék mód a Beállítások > Általános > Kisegítő lehetőségek menüpontban kapcsolható be. Hallókészülék módban az iPhone 5 akusztikus beállításai úgy módosulnak, hogy az eszköz „T” vagy tekercses módban üzemelő hallókészülékekkel való kompatibilitása javuljon.

A hallókészülék telefontekercs funkciója lehetővé teszi, hogy a hallássérült jobban halljon, amikor telefonál, vagy induktív hurokkal ellátott helyen van (pl. színház,templom, előadóterem, stb.). Mikor a telefontekercs aktív, közvetlenül fogja hallani a telefon vagy induktív hurkot.

Olyan hallókészülékeket - "Made for IPhone" - is kifejlesztettek, amelyek külön az iPhone készülékekkel való kompatibilitásra lettek kialakítva. Az ilyen hallókészülékek energiahatékony, magas minőségű digitális hangélményt biztosítanak, és lehetővé teszik, hogy a hallókészüléket egyenesen iPhone készülékéről kezelje.

Egyes hallókészülék-gyártók kínálatában speciális, „Bridge” technológiát használó kiegészítők is szerepelnek. Ezek az eszközök az iPhone hangjelét Bluetooth-kapcsolaton keresztül érzékelik, majd pedig továbbítják az egyes hallókészülékekbe épített egyedi, vezeték nélküli hangtovábbító technológiák segítségével. 

Egyes hallókészülékekhez lehet vezeték nélküli FM rendszert vásárolni , ez megkönnyíti a telefonálást  is, mert így vezeték nélkül (bluetooth) csatlakozik  a mobiltelefonhoz , tökéletes sztereóban  továbbítja  az audio  jeleket  a fülbe  a hallókészüléken keresztül , és nem  kell a telefont  a fülhöz emelni, beszéd közben. Egy FM vevő képessé teszi a hallókészüléket, hogy jeleket fogadjon közvetlenül egy külső vezeték nélküli adótól. Előnye, hogy háttérzaj nélkül hallhat akár távoli hangforrást is ebben az üzemmódban.Az FM vevők tökéletesen illeszkednek a hallókészülék kontúrjaihoz, és hozzáillő színekben kaphatók. Bluetoothon keresztül lehet telefonálni velük. Az FM adón  be lehet állítani, hogy csak az adó mikrofonja által vett hangokat továbbítsa a vevőnek vagy egyszerre hallhatók legyenek az adó mikrofonján és a hallókészülék mikrofonján vett hangok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer