Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Olvasóeszközök

 

Egy súlyosabb szintű látásromlás sajnos nem korrigálható hagyományos szemüvegekkel, vagy kontaktlencsével. Sok esetben azonban a helyzeten javíthatunk a megfelelő nagyító látásjavító segédeszközökkel, amelyek segítségével az érintett személy látása javítható, annak érdekében, hogy önállóságukat nagymértékben visszakaphassák, vagy fenntarthassák. A nagyítást végző rendszerek segítenek a gyengénlátók számára, hogy ők is jól láthassák az „élet apró dolgait”. Itt is fontos azonban, hogy a viselőjük számára leginkább megfelelő látásjavító segédeszközt találjuk meg.

A digitális asztali olvasótévé alsó részén lehet elhelyezni a felnagyítani kívánt könyv, papír vagy bármilyen más tárgy, majd a kép a felső részen levő monitoron tekinthető meg kinagyítva. A készüléken található gombokkal egyszerűen szabályozható a nagyítás mértéke, a kontraszt, a használt színek. A készülék monitorral és monitor nélkül is megvásárolható. A monitor nélküli változat csatlakoztatható a számítógéphez, ilyenkor megválasztható, hogy a képernyő melyik részén szeretnénk a számítógép, és melyik részén az olvasótévé képét látni. A  monitor minden irányba elforgatható, így egyszerre többen is használhatják a készüléket pl. egy tanórai előadás ábráinak a megtekintéséhez.

A látássérült emberek számára a szkenner nem csupán irodai munkaeszköz, hanem a mindennapokat megkönnyítő segédeszköz is. Ahhoz ugyanis, hogy a papíron kapott iratokat, számlákat, vagy csak egy érdekes könyvet elolvasson egy látássérült ember, egy magas felbontású és könnyen kezelhető szkennerre van szüksége.  Oldalt nincs rajta kiugró szegély, ezért nem kell a könyvgerincet az üveglaphoz nyomnunk. A gyorsan és halkan működő szkenner további előnye, hogy egyszerűen kiválaszthatjuk, színes, szürke vagy fekete-fehér színekkel olvassuk-e be a képet. A látássérült emberek számára a szkennelés egyszerű, az olvasást segítő, gyors és gördülékenyen folyamattá válik.

A dokumentumkamera  nagyszerű, új látássegítő eszköz lehetővé teszi, hogy dolgozzon a nagyított számítógép képpel és lássa a nagyított kamera képeket - és mindezt egyidejűleg. Egy kicsi, de erőteljes kamerával felszerelve, ami akár 75x-ös nagyítást is biztosít egy 15'-os képernyőn, a csuklókaros kamera tiszta nagyított nézetet készít a dokumentumokról és távoli objektumokról. Ideális munkahelyeken és tantermekben való használatra. A kamera gyorsan és könnyen mozog előre és hátra a három különböző nézet között: távoli, dokumentum és tükörképes saját nézet.

A képernyőnagyító és képernyőolvasó programok olyan szoftverek, amelyek vak emberek számára hozzáférhetővé teszik a képernyő üzeneteit. Ez történhet hangkártyán, beszélőegységen avagy Braille-kijelzőn keresztül. A legismertebb programok Magyarországon: a Window-Eyes, Wintalker, Jaws for Windows szoftverek. Egyszerűen használható alkalmazás a TextAssist, amely szöveget alakít át beszéddé.

A képernyőolvasó szoftver látássérüt emberek számára készült program, amely a képernyőn megjelenő információkat magyar nyelven felolvassa, a felhasználói navigációt követi, a billentyűzetről bevitt adatokat egyidejűleg olvassa. A program beszédsebessége állítható, az operációs rendszer indításával egyszerre indul. Valamennyi Windows verzió kiszolgálására képes.

A képernyőnagyító programok felnagyítják mindazt, amit a számítógép képernyőjén látunk, ezzel lehetővé teszik a gyengénlátó embereknek, hogy a látásuk romlása ne korlátozza a számítógép használatát. Segítik az egér használatát, felnagyítják az ikonokat, a betűket, ablakokat. Meghatározható a felületek színe, nagyításának mértéke.

A vezetékes egér nagyító egy  kombinált, TV-készülékhez és számítógéphez is egyaránt csatlakoztatható videó nagyító. Hordozható kézi digitális segédeszköz, amelyet gyengénlátók részére terveztek. Az ilyen egér méretű nagyító használata rendkívül egyszerű. Másodpercek alatt csatlakoztatható nagyítónkat nemcsak számítógéphez, hanem TV-készülékhez is. Segítségével könnyen olvashatók újságok, magazinok, receptek, és akár a gyógyszerekhez mellékelt betegtájékoztató is. 

A hordozható elektromos olvasónagyító látássérült gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt alkalmas. A készülék segítségével könnyedén olvashat újságokat, folyóiratokat, tölthet ki csekket.  A kijelző színe változtatható, lehet:  színes, fekete-fehér, fekete alapon fehér, sárga kéken, sárga feketén.

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer