Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Hallókészülék és kiegészítők

 

A hallókészülék kisméretű hangerősítő berendezés. A levegőben terjedő hangrezgéseket egy érzékeny mikrofon fogja fel, és elektromos jellé alakítja át. Ezeket felerősíti a készülék kicsiny elektromos erősítője, majd eljuttatja egy miniatűr hangszóróhoz, ahonnan már a felerősített hang kerül a fülbe. A beépített szabályozókkal változtatni lehet a hangerősítés mértékét és az erősítés sajátosságait is (magas vagy mély hang kiemelése, védekezés a túl erős hangok ellen stb.). A működéshez szükséges áramforrást kisméretű elem biztosítja. A hallókészülék fontos tartozéka a méretre készült műanyag fülilleszték, amelyen át a hang a hallójáratba jut. A jól záró illeszték biztosítja azt, hogy a felerősített hang ne juthasson vissza a készülék mikrofonjához, megelőzve ezzel az akusztikus visszacsatolást, a készülék sípolását (a hallókészülék sípolását legtöbb esetben a nem megfelelő illeszték okozza).

A hallókészülék gyógyászati segédeszköznek minősül és TB támogatással (Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával) vehető igénybe minden érvényes jogviszonnyal - tehát érvényes TB kártyával - rendelkező magyar állampolgár számára, akinek a fül-orr-gégész vagy audiológus szakorvos állapította meg a halláscsökkenés tényét. A halláscsökkenésnek olyan mértékűnek kell lennie, amely indokolja, hogy a szakorvos a hallókészüléket vényre írja fel. Enyhe fokú halláscsökkenéstől a súlyos fokú halláscsökkenésig az OEP által is meghatározott mértékűnek kell lennie. Ilyen esetben a hallókészülék fix áras, tehát minden hallásvizsgálóban azonos áron érhető el 70%-os TB támogatás mellett. Ebben az esetben az igénybe vevő a hallókészülék árának 30%-át fizeti oldalanként, vagyis fülenként. A támogatást jelen hatályos jogszabály szerint 6 évenként lehet igénybe venni. Ha valaki csak az egyik fülére kapott hallókészüléket, akkor a másik fülére kihordási időn belül lehet hallókészüléket vásárolni TB támogatással, amennyiben ez indokolt. TB támogatás nélkül is lehet szakember által javasolt hallókészüléket vásárolni, ebben az esetben ún. kihordási időn belül is, vagyis a 6 év lejárta előtt. Ilyenkor recept nélkül a termék teljes árát a vevő fizeti ki. Vannak nem finanszírozott hallókészülékek is, ebben az esetben nem vehető igénybe TB támogatás.

A hallókészülék típusai méretük szerint

– Fül mögötti hallókészülék
– Fülbe helyezhető hallókészülék

A hallókészülék típusai jelfeldolgozás szerint

– Analóg hallókészülék
– Digitális hallókészülék
– Digitálisan programozható analóg hallókészülék
– Csontvezetéses hallókészülék

A hallókészülék magasan fejlett technikát tartalmazó, rendkívül összetett eszköz, és különböző körülmények között kell működnie. A meleg, a nagy hideg, a nedvesség, a nagy nyomás, a leejtés, a hajspray, bármilyen krém, valamint az intenzív napsugárzás is ronthatja, vagy akár meg is szüntetheti a készülék működését. Ha lehet, el kell kerülni ezeket a külső behatásokat. A természetes szennyező behatásoktól (izzadtság, fülzsír) a készüléket – élettartamának és működőképességének megóvása érdekében – éjszakára különösen ajánlott szárítótégelybe helyezni. A szárítótégelyben lévő szárítókapszula kivonja a készülékből a káros nedvességet. Ettől függetlenül a hallókészüléket hetente legalább egyszer száraz papír zsebkendővel vagy egy puha kendővel meg kell tisztítani. Az illesztéket tisztításkor el kell választani  a hallókészüléktől, és meleg mosószeres vízzel kell megmosni. Ezt követően tiszta vízzel alaposan le kell öblíteni és törlés után hagyni megszáradni, vagy  szárító pumpát használni. Ha a hallássérült nem használja a készülékét, akkor ki kell nyitni az elemtartót, ezáltal is csökkentve az igénybevételt. Ha hosszabb ideig nem használja készülékét,  az elemet ki kell venni az elemtartóból és  a készüléket a dobozába helyezve száraz, hűvös helyre kell áthelyezni.

Napjaink technológiájának köszönhetően a hallókészülékek szinte bármilyen helyzetben élvezhetővé teszik a beszédértést. Időnként azonban a hallókészülék önmagában nem elegendő. Emiatt fejlesztették ki a vezeték nélküli tartozékokat, amelyekkel növelhető hallókészülék teljesítménye és használója kapcsolatban maradhat környezetével, akár telefonál, tévézik vagy zajos környezetben tartózkodik. Zajos környezetben, például egy étteremben, ahol változatos beszéd- és más hangok érkeznek minden irányból,  a vezeték nélküli mikrofonok lehetővé teszik, hogy tisztán értsen mindent és teljesen belemerüljön a beszélgetésbe. A  távirányító egy egyszerű eszköz a hallókészülék bizonyos funkcióinak eléréséhez, mint például hangerő szabályzás, programváltás. 

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer