Ügyintézés

Kérdések foglalkoztatják a megváltozott munkaképesség vagy a megváltozott munkaképességgel való foglalkoztatás feltételeivel, az eljárás menetével, a szükséges teendőkkel kapcsolatban ?

Nehezen találja meg az Önt érintő eljárásokkal, az igénybe vehető támogatásokkal, az ellátások és a munkavállallás feltételeivel  kapcsolatos jogszabályokat, tájékoztatókat ?

Segítségünkkel könnyebben eligazodhat a szükséges információk között, mert nálunk egy helyen, rendszerezve, összegyűjtve találhatja meg őket !

Tovább

Segédeszközök

Nehezen tud eligazodni a különféle gyártók és forgalmazók termékei között?

Segítséget nyújtunk a megfelelő és  kedvező árú eszköz megtalálásában, az ajánlatok összehasonlításában !

Megtalálható a mozgás, járás vagy hallássérültek életét segítő termékek teljessége, a lakóhelyéhez legközelebbi, és a legkedvezőbb árakat kínáló forgalmazó.

A társadalombiztosítás által támogatottan beszerezhető segédeszközökről  tájékoztat  az Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK).

Tovább       SEJK

Álláskeresés

Megváltozott munkaképességűként szeretne elhelyezkedni, de nem talál megfelelő információforrást a lehetőségekről ?

Szeretne többet tudni a szóba jöhető munkáltatókról, az Ön adottságaihoz, tapasztalataihoz, lakóhelyéhez illeszkedő lehetőséget könnyebben kiválasztani ?

Bemutatjuk az ország egyes megyéiben és nagyobb településein a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatásával foglalkozó cégeket, alapítványokat, szervezeteket, és az általuk nyújtott munkalehetőségeket.

Tovább

Céljaink

Hiánypótló funkciót kívánunk betölteni. Célunk a megváltozott munkaképességű, illetve mozgássérült, látássérült vagy hallássérült olvasók segítése, akik főleg álláskeresésük során, vagy segédeszköz vásárlás tervezésekor információt keresnek a gyors és helyes döntéshez. Ezeket az információkat jelenleg nehezen találhatjuk meg, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat egy átfogó áttekintést adó módon. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditációval rendelkező foglalkoztatókra, és az általuk meghirdetett állásokra vonatkozó információt igyekszünk egy helyen elérhetővé tenni. Emellett a  ma már rendelkezésre álló nagyon sokféle segédeszközt is rengeteg forgalmazó kínálja. Úgy gondoltuk, hogy célszerű ezeket is egy helyre gyűjteni, hogy a  termékekre és az árakra vonatkozó információ gyorsan áttekinthető legyen az összehasonlítás, és a funkcionálisan és ár szempontjából legmegfelelőbb termék megtalálása érdekében. Emellett megtalálható az ügyintézés, munkához jutás,segítségnyújtás és kapcsolatteremtés szempontjából fontos intézmények, szervezetek és közösségek elérhetősége.

 

 

Kérjük, támogassa a Kerek Világ Alapítványt adója 1%-ával!
Adószámunk: 19031628-1-02
 

 

Kerekesszékek

 

A kerekesszékek a betegek helyváltoztatására, közlekedésére szolgáló eszközök meghatározott csoportja.

A kerekesszék elsősorban mozgássérült és járóképtelen betegek részére készül szobai és korlátozottan utcai (szilárd burkolatú akadálymentesített, csapadékmentes időben)  használatra. A kerekesszék főként rövid idejű használatra megfelelő. Azt a célt szolgálja, hogy a kerekesszéket használó személy - önállóan, vagy más személy segítségével- képes legyen beltéri (lakás, gondozó otthon) mozgásra, lakásának rövid idejű elhagyására, friss levegőn tartózkodhasson és eljuthasson lakásának környezetében lévő, az életviteléhez tartozó helyekre, mint például bevásárló hely, gyógyszertár stb., valamint elérje és használni tudja a tömegközlekedési eszközöket. Alkalmazható továbbá kórházakban, rendelőintézetekben, valamint minden olyan intézményben, ahol mozgássérült, ill. helyváltoztatási nehézségekkel küzdő, vagy attól orvosilag eltiltott személyeket (betegeket) kell különböző okok miatt mozgatni. Javasolják nagyfokú végleges járásnehezítettség esetén, ha a beteg egyéb járást segítő eszközzel hosszabb távú helyváltoztatásra képtelen.

A kerekes szék legelső említése Kínából származik a 6. századból. Európában a német reneszánsz idején jelent meg. II. Fülöp spanyol királynak is volt kerekes széke állítható fej- és lábtámasszal. Stephan Farfler órás 1655-ben építette kerekes székét, amit a bent ülő hajthatott. Az első szabadalmat 1869-ben nyújtották be az Amerikai Egyesült Államokban. Az első könnyű, összecsukható kerekes széket Harry Jennings és barátja, Herbert Everest gépészmérnökök építették 1933-ban, miután Everest egy bányabalesetben eltörte a gerincét, és lebénult. Meglátták találmányukban a lehetőséget, céget alakítottak, és tömegtermelésbe kezdtek. 

A kerekesszékek lehetnek utcán vagy lakásban egyaránt, inkább lakásban vagy inkább utcán  használhatóak. Általában összecsukhatóak, kézifékkel ellátottak, az ülőfelület és a háttámasz alakítható anyagból vannak. Toló karral ellátott termékek, így egy segítő könnyen segíthet a kerekesszékben ülőnek. Lehetnek kézi és elektromos meghajtásúak, szobai illetve utcai kivitelben, használatuk esetén fontos akadálymentes környezet. 

Kerekes székek besorolásánál és osztályozásánál az EN ISO 9999 (2003) „Technikai segítség a fogyatékos emberek számára – osztályozás és terminológia“-t  használjuk, ezen szabvány a kerekes székeket a 12-21 csoport, 11 alcsoportjába sorolja be.

A mechanikus, önhajtós kerekesszékek sokoldalúan használhatók intézményi és otthonápolás során. Az eszközök kivehető hátsó kerekekkel, borulásgátlóval, hátrahajtható vagy kivehető kartámasszal, valamint többek között állítható és/vagy kivehető lábtámasszal lehetnek felszerelve. Az alapeszközökön túl léteznek mechanikus egykezes, állító funkcióval ellátott, valamint fektetett pozíciót is felvenni képes kerekesszékek.

Az elektromos kerekesszékek olyan akkumulátorral működtethető gyógyászati segédeszközök, melyek elektromos meghajtásúak, így nem szükséges a használójának a kézi ereje az eszköz működtetéséhez, mozgatásához. Olyan mozgáskorlátozottak részére ajánlott az ekletromos kerekesszékek használata, akiknek a felső végtagjuk a mechanikus kerekesszékek hajtására nem képes, vagyis a karjukban, kezükben nincs elég erő. Ezen az eszközök segítségével a betegek nagyobb mobilitásra és önállóságra képesek, a kerekesszék használatához nincs feltétlenül szükség segítő partnerre, mivel ezeket a termékeket nem szükséges tolni. Használatukkal a beteg önállóan is képes a napi teendők elvégzésére, kisebb távolságok megtételére, így akár a napi bevásárlás, vagy a lakásban való közlekedésre is. Az eszközök karfáján elhelyezett konzol segítségével lehet a termékeket kormányozni, fékezni és a sebességüket állítani.

Az utcai kerekesszékek az utcán való közlekedésre alkalmas eszközökkel vannak felszerelne, mint például az irányjelző, valamint nagyobb távolság megtételére képesek, mint a szobai használatra fejlesztett társaik. A szobai kerekesszékek mérete ugyanakkor kompaktabb, így a szabvány méretű ajtókon be- és ki lehet velük menni, valamint fordulékonyságuk is jobb, így a kisebb terekben, mint amilyen egy szoba, is képesek megfordulni.

Számos kiegészítő eszköz választható, mely jelentősen megkönnyíti a kerekesszéket használó betegek életét, mindennapi tevékenységét, de az ápolást végző hozzátartozók dolgát is. Ha a beteg képes magát önállóan ellátni minél több élethelyzetben, nincs rászorulva minden pillanatban külső segítségre, az komoly előrelépés az életminőség terén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látássérült segédeszközök

Beszélő eszközök

Beszélő eszközök

Braille eszközök

Braille eszközök

 

Tájékozódó eszközök

tájékozódó eszközök

 

Lencsék, szemüvegek

lencsék, szemüvegek

Nagygombos eszközök

nagygombos eszközök

 

Olvasóeszközök

olvasóeszközök

 

Háztartási eszközök

háztartási eszközök

 

Szoftverek

szoftverek

 

 

Mozgássérült segédeszközök

Kerekesszékek

kerekesszékek

Mopedek

mopedek

Betegmozgató eszközök

betegmozgató eszközök

Járóeszközök

járóeszközök

Mozgásterápiás és sport eszközök

mozgásterápiás eszközök

Ortézisek, protézisek, lábbelik

ortézis

 

Berendezések lakásba, gépkocsiba

berendezések lakásba, gépkocsiba

Számítógépes eszközök

számítógépes eszközök

 

Hallássérült segédeszközök

Hallókészülék és kiegészítők

hallókészülék és kiegészítők

Telefon kiegészítők

telefon kiegészítők

Mobiltelefon kiegészítők

mobiltelefon kiegészítők

Szórakoztató elektronika kiegészítők

szórakoztató elektronika kiegészítők

 

Átviteli egységek

Átviteli egység

Kommunikációs rendszerek

kommunikációs rendszerek

Jelzőeszközök

jelzőeszközök

Cochleáris implantáció

cochleáris implantáció

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer